Oleksij Honcharuk. Pressefoto.

I går indgav premierminister Oleksij Honcharuk sin opsigelse efter et læk såede tvivl om hans tillid til præsidenten. Præsidenten giver en chance til. 

Et læk af lydoptagelser har fået Ukraines premierminister Oleksij Honcharuk i modvind, fordi man på optagelsen kunne høre ham og hans hold tale imod præsident Volodimir Zelenskij.

Det fik ham til at indgive sin underskrevne opsigelse til præsidenten, der selv kunne vælge, hvad han ville gøre med den. Præsidenten har nu valgt ikke at acceptere opsigelsen, og premierministeren fortsætter derfor i sit virke. Det skriver Unian.

“Jeg har besluttet at give dig og din regering en chance mere, hvis du adresserer nogle af de ting, der er vigtige og bekymrer vors samfund i dag,” sagde Zelenskij ifølge Unian på et møde med Honcharuk.

Ifølge præsidenten er det et dårligt tidspunkt at underminere de politiske sfærer på – en ting som Honcharuk også lagde vægt på i sin begrundelse for opsigelsen.

To uger til at finde læk

I går samlede Zelensky ifølge Kyiv Post topfolk fra politiet og sikkerhedstjenesterne og gav dem to uger til at finde ud af, hvem der havde lækket oplysninger.

“Uautoriserede aflytninger og optagelser af samtaler skulle ikke kunne ske blandt offentlige autoriteter på noget niveau, da det er et spørgsmål om national sikkerhed,” sagde præsident Zelensky.

I de omtalte optagelser siger Honcharuk, at Zelensky ikke har nogen forståelse for økonomi, og at det skal forklares meget pædagogisk til ham, hvis han skal forstå det.