Foto af Arnaud Jaegers hos Unsplash

Det ukrainske lokalvalg var en test for den siddende præsident Volodimir Zelenskij, men det blev ikke nogen succes. Derudover ser det heller ikke ud til, at der kommer nye borgmestre i landets større byer. 

Søndag gik ukrainerne i stemmeboksen til lokalvalget, hvor de skulle vælge landets borgmestre og lokalpolitikerne mere generelt. Resultatet viser, at alle større byer på nær Kharkiv skal ud i en anden valgrunde, da ingen kandidat har fået mere end 50 procent af stemmerne. Det tager dog omkring fire dage, før det endelige resultat foreligger. 

En exit poll viser , at Kyivs borgmester Vitaliy Klitschko fik 47,8 procent af stemmerne, og derfor skal ud i en anden valgrunde, som ser ud til at blive imod den pro-russiske kandidat Oleksandr Popov, der fik 8,6 procent af stemmerne, skriver Unian

Derudover var lokalvalget også en test for den siddende præsident Volodimir Zelenskij, hvis parti “Folkets Tjener” for første gang skulle deltage i lokalvalget og havde ambitioner om at vinde borgmesterposter. Sådan skulle det ikke gå, og det er endnu et symbol på, at opbakningen til den ukrainske præsident er dalende. 

Radio Free Europe skriver, at partiet ikke fik nogen større borgmesterposter ifølge exit polls. Partiets kandidat i Kyiv fik for eksempel blot otte procent af stemmerne. På landsplan fik Folkets Tjener cirka 17 procent af stemmerne, hvilket er lavere end de 54 procent af stemmerne, som partiet fik ved parlamentsvalget sidste år.

Zelenskij er stadig godt tilfreds

På trods af det skuffende resultat har den ukrainske præsident været ude erklære sig fint tilfreds med resultatet. Han peger på, at valget har været frit, og at der ikke har været meldinger om stor valgsvindel. Det er det vigtigste, påpeger han. 

“I modsætning til nogle af vores naboer har vi virkelig haft store og luksus-frie valg … Ja, jeg forstår udmærket, at vores valgsystem stadig ikke er perfekt – urene penge og uærlige medieressourcer påvirker desværre stadig resultaterne. Men vi bevæger sig bestemt i den rigtige retning,” skrev Zelenskij på Facebook

Lokalvalget i år var vigtigere end tidligere, da landets kommuner og regioner på grund af en ny decentraliserings reform får mere indflydelse. Ifølge Radio Free Europe ligger stemmeprocenten på omkring 37 procent, men der kan gå yderligere fire dage, før det præcise valgresultat er klar. 

Der blev ikke afholdt valg på Krim-halvøen, da den er annekteret af Rusland siden 2014. Der blev heller ikke afholdt valg i den besatte del af Donbas-regionen, hvor der har været krig mellem Ukraine og russisk-støttede separatister siden 2014.