Pressefoto: Kontoret for Ukraines Præsident.

EU skal komme med klare optagelseskrav til Ukraine, lyder det fra præsident Volodimir Zelenskij.

I et stort interview med Euronews, fortæller præsident Volodimir Zelenskij, at han vil have klare krav fra EU om, hvad der kræves af Ukraine for at blive fuldgyldige medlemmer af den Europæiske Union.

“Jeg mener, at et klart europæisk standpunkt om Ukraine er meget vigtigt for ukrainerne. Jeg har sagt til mange europæiske ledere: ‘Du skulle fortælle ukrainerne, hvad du vil have dem til at gøre, skridt for skridt, for at blive medlemmer af EU,” siger Zelenskij.

Han takker desuden de europæiske lande for, at de står på Ukraines side i forhold til krigen i Donbas og annekteringen af Krim, ligesom han takker USA for blandt andet at stritte imod planerne om Nord Stream 2.

Håber krigen slutter i år

Krigen er et stort spørgsmål blandt de ukrainske vælgere. I de fleste undersøgelser svarer flertallet, at det vigtigste for dem er, at få de tabte områder tilbage og få skaffet en fredsaftale. I følge præsidenten kan det allerede se i år.

“Hvor lang tid det tager? Det ved jeg ikke. Jeg tror, at møderne i Normandiet-formatet betyder, at der er en høj chance for at afslutte krigen. Jeg vil gerne tro, at det bliver i år. Jeg vil virkelig gerne tro på det, og jeg tror på!,” siger Zelenskij.

Krigen ser dog ud til at fortsætte, selv om en våbenhvile blev forhandlet tidligere i år. Våbenhvilen blev dog brudt, før den knap nok var trådt i kraft.

Lukasjenko bør udskrive valg

Interviewet kommer også forbi den igangværende krise i Hviderusland, hvor præsidenten bekræfter, at Ukraine ikke vil intervenere. Han siger dog også, at præsident Aleksander Lukasjenko burde udskrive valg igen.

“Jeg ville stille op til nyvalg. Alle der vil stille op – værsågod. Jeg ville invitere alle internationale observatører, dem alle sammen! Jeg ville invitere tyskerne, ukrainerne, russerne, kazakherne, azerbaijanerne, amerikanerne, franskmændene – jeg ville invitere alle og enhver. Og så ville jeg sige til det hviderussiske folk: Vælg den, I vil have,” siger Zelenskij.

“Efter det valg ville der ikke være flere spørgsmål.”

I løbet af interviewet nævnes korruption, uro i parlamentet eller de politiske opsigelser i blandt andet nationalbanken ikke. Hele interviewet kan ses her: