Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Den ukrainske præsident har været ude og kommentere på spørgsmålet om valutakursen i landet og hele spekulationen om hans indflydelse på den ukrainske Nationalbank. 

Den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy valgte i sidste uge at trække sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”, og det har været det helt store emne i Ukraine i de sidste dage. Flere investorer og eksperter frygter, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij vil pille ved bankens uafhængighed, og Smoliy har sagt, at Zelenskij haft et ønske om en svagere valuta, højere inflation og en lavere centralrente. 

Nu har den ukrainske præsident været ude og kommentere i pressen, og han bekræfter, at han gerne ser en lavere valutakurs i landet. I øjeblikket koster en amerikansk dollar omkring 26,93 hryvnia, men Zelenskij ser gerne, at den i fremtiden vil blive omkring 30 hryvnia, skriver Ukraine Business News. Det vil være en devaluering på 11 procent.

”Virksomheder mistede millioner og lukkede på grund af denne rente – dette er sandt,” sagde Zelenskij ifølge Interfax-Ukraine og pegede på tiden, hvor en amerikansk dollar kostede 23,22 hryvnia tilbage i december. 

”Vi har kæmpet for dette lige fra begyndelsen af min periode, siden (sidste, red.) sommer… Vi fortalte alle: hvordan kan vi leve, hvis vores budget beregnes til en sats på hryvnia 30 pr. 1 dollar, og du kan se, hvilken hryvnia vi har? Vi fik at vide, at dette er markedsforhold, banken er uafhængig osv,” uddybede præsidenten.

Langer ud efter kritikere

Det er klart, at en svagere hryvnia-kurs vil komme nogle af de udenlandske virksomheder i landet til gode, som bliver betalt i udenlandsk valuta, når de eksporterer, og som betaler lønninger i Ukraine i hryvnia. På samme måde kan det styrke konkurrenceevnen for landet – i hvert fald på kort sigt. 

”Der er nok mennesker, der ‘hjælper’ Ukraine fra udlandet. Men vi ved, hvor mange ukrainske virksomheder, der netop lukkede på grund af denne valutakurs,” sagde præsidenten ifølge flere medier. 

Han kommenterede angiveligt på, at Valeria Gontareva, der tidligere har været guvernør for Nationalbanken, har sagt, at den Internationale Valutafond, IMF, bør overveje at suspendere deres betalinger til Ukraine. Det mener hun, at IMF bør gøre, da et af IMFs krav for det fem milliarder dollar store IMF-lån var Nationalbankens uafhængighed. 

Hun mener, at Zelenskijs hold “narrede IMF. De ventede, indtil de havde den første tranche af IMF-lånet, og derefter satte de mere pres på Smoliy.”

SBU: Hold mund

Ukraine Business News skriver torsdag, at sikkerhedstjenesten i Ukraine, SBU, har været ude at advare flere kritikere om, at de skal passe på med at udtale sig om Ukraine på en måde, som kan skade landet sikkerhed. 

”SBU fortæller faktisk Gontareva, Smoliy og Churiy om at holde kæft, når Zelensky og hans hold overtager NBU (den ukrainske Nationalbank, red.)… Det er klart, at Zelenskij vil have et nyt hold hos NBU, der vil gøre, hvad hans siger, skære ned på renterne og svække hryvnia for at øge væksten,” skriver Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder hos Bluebay Asset Management Company.

Der er meget på spil i Ukraine, da Zelenskij håndtering af Nationalbankens uafhængighed vil have store konsekvenser for de udenlandske investorers tillid til landet. Derudover er det fem milliarder dollar store lån fra IMF altafgørende for at hjælpe landet gennem den økonomiske krise skabt af coronavirussen. Hvis IMF trækker lånet, vil det få konsekvenser. 

Tidligere har IMF gjort det klart, at Nationalbankens uafhængighed er altafgørende for Ukraine, men banken har endnu været tavs siden Smoliys opsigelse. Ukraine Business News skriver, at den Internationale Valutafond, IMF, udskyder bankens kontrolbesøg i Ukraine, og der spekuleres i, at fonden først vil komme, når de ved, hvem den ukrainske præsident vil udnævne som den nye leder af den ukrainske Nationalbank. 

Kan koste investorer

Robert Homans skriver i en artikel hos BNE Intellinews, at det er meget muligt, at IMF ikke vil udbetale mere af lånet, hvis ikke at der kommer styr på Nationalbanken. Han mener også, at der kan være et blødt kupforsøg på vej i Ukraine. 

“Der vil sandsynligvis ikke være flere (IMF, red.) betalinger distribueret til Ukraine, medmindre den nye NBU-guvernør er acceptabel for IMF og dens betingelser er opfyldt… Definitionen på et “blødt kup” er en tvangsmæssig ændring af regeringskontrol, men uden brug af fysisk magt,” skriver han. 

Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, udtalte tidligere til Ukrainenu, at han er bekymret over situationen, da netop Nationalbanken var en af lyspunkterne i den ukrainske økonomi. 

“Jeg må sige, at bankerne og forretningsmiljøet i Ukraine er meget nervøse for, om præsidenten reducerer Nationalbankens selvstændighed. Nationalbanken er en af de få succesfulde institutioner i landet, og det er ekstremt vigtigt, at der ikke kommer en politisk påvirkning. Det vil være meget skidt for økonomien og kan afskrække investorer,” sagde Andersson, der også frygter konsekvenserne for det nye IMF-lån. 

Zelenskij har været ude at slå fast, at han vil “sikre centralbankens selvstændighed forbliver vores primære prioritet”.