Til minerydning i Østukraine. Foto: Emil Filtenborg.

Den ukrainske præsident tror på, at krigen i Donbas-regionen snart vil stoppe, og at Ukraine blandt andet bliver medlem af NATO. 

I et længere interview med BBC Ukraine har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij slået fast, at Ukraine på et tidspunkt skal blive en del af NATO. Det er afgørende for landets sikkerhed, forklarer han, og det er afgørende for NATO. 

“For at være ærlig er vi allerede blevet NATO’s forlængede partner. Vi går mod NATO. NATO handler om sikkerhed i vores region. Vi indser dette, så ja, vi har en magtfuld hær, en 200.000 mand stærk hær, vi opgraderer vores (militære) udstyr,” siger præsidenten, der siger, at han har gjort det klart for både USA og EU’s ledere, at noget skal ske snart. 

“Hvis du ikke vil miste Ukraine, skal du støtte det. Og NATO-medlemskab er et meget vigtigt signal til Rusland, det er den vigtigste form for støtte.”

Han er ikke meget for de folk, der siger, at Ukraines medlemskab af NATO aldrig kommer til at ske. Til BBC siger Zelenskij, at der heller ikke var nogen, der troede på, at Rusland ville annektere Krim-halvøen og gå i krig med landet i Donbas-regionen tilbage i 2014. Over 13.000 mennesker har mistet livet i krigen. 

“Vi havde familiemedlemmer fra både Rusland og Ukraine, vi har boet i mange år i Sovjetunionen side om side og virkelig – landene respekterede hinanden. Og nu har vi krig, nu har vi fjendskab, nu ønsker ukrainerne ikke at have kontakter med russere, så det er derfor, det er NATO. Hvis nogen siger, det er fiktion, så må vi vente og se,” siger Zelenskij. 

Krigen vil stoppe snart

I interviewet med BBC Ukraine slår Zelenskij også fast, at han snart tror på en afslutning på krigen i Donbas-regionen. Der har, siden Zelenskij kom til magten, været en bedre dialog mellem Ukraine og Rusland, og der har været flere fredsforhandlinger, som har givet håb om fred. Zelenskij har også mødt den russiske præsident ansigt til ansigt. 

Zelenskij gik til valg på, at han ville skaffe hurtig fred, men selv om, at dialogen med Rusland er blevet bedre, er der stadig ikke kommet fred.

“Jeg tror på dette (at der vil komme fred snart, red.). Ellers ville jeg ikke have stillet op til det ukrainske præsidentvalg. Dette er meget vanskeligt, og her har vi brug for hjælp fra hele verden, det er sandt. Men jeg mister ikke troen,” siger præsidenten.

“Hvis jeg ikke afslutter krigen, skal en anden person komme ind, som er i stand til at afslutte denne tragiske historie mellem vores lande.”

Krigen i Donbas-regionen brød ud i 2014 efter Maidan Revolutionen, hvor den ukrainske præsident Viktor Janukovitj blev fjernet. Russisk-støttede separatister løsrev dele af Donbas-regionen, og Rusland annekterede Krim-halvøen. Lige siden har der været kampe i Donbas-regionen.