Foto: Eugene Kozlovsky fra Pixabay.

Præsident Volodimir Zelenskij har fjernet en stor barriere for privatisering af mere end 1000 statslige virksomheder.

Den ukrainske stat ejer og driver et utal af virksomheder, der arbejder med alt fra turisme til landbrug til spiritusproduktion. I lang tid har der været ønsker om at privatisere virksomhederne, men en ting har stået i vejen.

Det drejer sig om en 20 år gammel liste, der nævner 1000 virksomheder, der er fredede imod privatisering. Den liste er nu en saga blot; Zelenskij med parlamentet i ryggen har skrevet under på en lov, der ophæver listen.

Pengene fra frasalget af virksomhederne skal gå til sociale programmer og afbetalinger på Ukraines ikke ubetydelige gæld, skriver Kyiv Post.

Første virksomheder klar

De første virksomheder til privatisering er allerede blevet offentliggjort. Det drejer sig om et hotel i Kyiv ved navn Dnipro Hotel og landbrugsvirksomheden Chaika.

Herefter følger ni andre virksomheder i de kommende måneder. Det drejer sig blandt andet om Hotel Ukraine i Kyiv, et resort i Pusja Voditsja (et strand- og parkområde lidt udenfor Kyiv) samt et sanatorium.

Processen med at vurdere, forberede og privatisere 1000 virksomheder kommer til at tage år, og der er ingen offentlige estimater på, hvor mange penge det kan indbringe den ukrainske stat.