Foto: Emil Filtenborg.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij mener, at der er tre stadier for at få fred i Donbass og de besatte områder tilbage på ukrainske hænder. 

Der blev taget et stort skridt mod deeskalering af krigen i Donbass-regionen, da ukrainske regeringsstyrker og de russisk støttede separatister tidligere på ugen trak sig tilbage fra grænsebyen Zolote. Byen har været omgærdet af kampe siden 2014, da russisk støttede separatister løsrev dele af Donbass-regionen. 

Tilbagetrækningen er en af de første skridt i en aftale mellem parterne for at deeskalere situationen og få gang i egentlige fredsforhandlinger. Nu melder den ukrainske præsident så ud, at der er et stykke vej til fred, selv om tilbagetrækningen er et positiv.

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian fortalte præsidenten til pressen i havnebyen Mariupol, at det stadig er nødvendigt, at der træder en egentlig våbenhvile i kraft over hele frontlinjen, at der sker en genforening og sikker reintegration af de besatte områder. 

Modstand blandt nationalister

Selv om Zelenskij stadig nyder stor opbakning i Ukraine, så har der været store demonstrationer imod ham rundt omkring i landet. Det har blandt andet været i Kyiv, hvor nationalister er gået på gaden og beskyldt præsidenten for at kapitulere til Rusland. 

De mener, at præsidenten spiller et farligt spil ved at godkende at få afholdt valg i de besatte områder, som hvis det bliver godkendt af OSCE, kan få en form for selvbestemmelse, ifølge den såkaldte Steinmeier-aftale Zelenskij har indgået. Derudover er de bange for, at præsidenten vil tillade, at separatister kan få en rolle i Ukraine fremover. 

Men ifølge den ukrainske præsident er det forkert at tale om borgerne i de besatte områder som kun værende separatister. 

“Vores borgere i Lugansk og Donetsk uanset deres holdning til det såkaldte LPR og DPR (de to udbryderrepublikker, red.) bliver kaldt separatister uden undtagelser… Vi taler mindre og mindre om indbyggerne på Krim-halvøen og Donbass som ukrainske statsborgere. Det er ikke rigtigt. Det må vi ikke glemme,” sagde Zelenskij ifølge Unian. 

Nato støtter fred

Mens Zelenskij forsøger at bygge på sit momentum og komme nærmere egentlige fredsforhandlinger med Rusland i det såkaldte Normandie Format, der består af Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig, får han støtte af Nato. 

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg omtalte ved et nyligt pressemøde den nye tilbagetrækning som et positivt skridt, men peger stadig på udfordringer, skriver Unian. 

“Men vi ved, at der er lang vej, fordi det stadig er brud på våbenhvilen (i andre områder af fronten), og vi også ser, at OSCE observatører ikke kan operere frit,” sagde han. 

Stoltenberg pegede også på, at Rusland har en speciel rolle i at få våbenhvilen overholdt, og at Rusland “skal trække deres tropper tilbage, alle officerer tilbage fra den østlige del af Ukraine og stoppe med at destabilisere Ukraine”

Rusland: Ukraine er problemet

Rusland har tidligere været ude og kalde krigen i Ukraine for en intern krise, som de ikke mener at have noget at gøre med. Det russiske nyhedsbureau Tass skriver i forbindelse med tilbagetrækningen ved græsebyen Zolote, at separatisterne har været klar til at trække sig tilbage længe. Det er i stedet Ukraine, der er tilbageholdende. 

“Donbass var klar til denne proces tilbage den 7. Oktober, som var aftalen i kontaktgruppen, men Ukrainske tropper stoppede den proces og skadede kun Ukraine,” sagde Boris Gryzlov, der er Ruslands chefforhandler i forhandlingerne om Donbass. 

Den udtalelse falder fint i tråd med, hvad Rusland tidligere har meldt ud. I forbindelse med en stor demonstration i Kyiv imod Steinmeier-aftalen, kaldte de demonstranterne for nynazister, og Vladimir Putins rådgiver Yuri Ushadov udtrykte bekymring over situationen i Ukraine.