Foto af John Schnobrich hos Unsplash

Fra 2021 er det slut med at skulle have papirer og dokumenter i hobetal med til myndighederne for at blive serviceret, lyder det fra præsidenten.

I de fleste henseender kan det være et langt, sejt træk opad bakke at samarbejde med de ukrainske myndigheder. Papirer skal stemples, skrives under, sendes, flyttes og godkendes, men det skal være slut nu. Det skriver Ukrinform.

Ifølge præsidenten, Volodimir Zelenskij, skal det være slut. Fra næste år vil de ukrainske myndigheder være papirløse, selv om det særligt vil gælde for kontakten mellem ukrainerne og myndighederne.

“2021 bliver starten på dette lands ‘papirløse regimente.’ Det gælder for alle offentlige myndigheder og vigtigst af alt: regeringens styrelser vil ikke længere kræve, at ukrainere giver dem certifikater eller papirdokumenter i hobetal for at modtage bestemte offentlige services,” siger Zelenskij.

Over det seneste år er Ukraine blevet det fjerde land i Europa, der har et digitalt kørekort, siger præsidenten, og det er det første land i verden, der har et digitalt pas, lyder det. Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for løsningerne. Det er ikke alle myndigheder og virksomheder, der godtager dem som identifikation.

Store IT-ambitioner

Den digitale omstilling har længe været på dagsordenen for Zelenskij og Folkets Tjener. Det har endda sit eget ministerium, Ministeriet for Digital Transformation, men der ligger fortsat en del arbejde forud, hvis Ukraine skal nå det samme niveau som det vestlige Europa.

Ambitionerne fejler dog ikke noget, som Ukraine Nu også tidligere har beskrevet i forskellige sammenhænge, er der meget store armbevægelser i det ukrainske ministerium for digital transformation.

“En af vores ministeries prioriteter er at digitalisere alle offentlige services på to og et halvt år. Det kan ikke gøres uden et datacenter, der kan opbevare vores data, eftersom vi fokuserer på at opbevare data i vores land. Microsoft-projektet er måske de første, der vil tillade os at nå dette ambitiøse mål,” sagde minister for digital transformation, Mikhailo Fedorov tidligere på ugen, da et samarbejde mellem Microsoft og ministeriet blev offentliggjort.

Ifølge minister Fedorov, kan IT-sektoren, der lige nu beskæftiger omtrent 200.000 mennesker, vokse sig så stor, at den vil udgøre 10 procent af den ukrainske økonomi. Ukraine har dog de samme udfordringer som de fleste andre lande, når det kommer til IT og digitalisering: De mangler IT-specialister.

Kapitaliserer på Hviderusland

For at imødekomme udfordringerne med manglen på IT-folk forsøger den ukrainske stat sig med flere forskellige ting. Senest har de kastet lange blikke efter de ansatte i den hviderussiske IT-sektor.

Hviderusland har været meget succesfulde med deres IT-sektor, da hele branchen har enormt fordelagtige vilkår indenfor skat, lovgivning og uddannelse. De seneste uroligheder i landet har dog også bredt sig til IT-sektoren.

Derfor har det ukrainske ministerium for digital transformation åbnet en web-portal for folk i den hviderussiske it-sektor, som gerne vil flytte til Ukraine. Derudover har de hyret Denis Aleinikov, der er en hviderussisk advokat, der var en af arkitekterne bag High Tech Park.