Pressefoto: Kontoret for Ukraines Præsident.

Efter at have mødtes med lederen af den Internationale Valutafond i Washington, lover præsident Zelenskij nu at leve op til kravene.

Der har længe været grus i maskineriet, når det kommer til samarbejdet mellem Den Internationale Valutafond (IMF) og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, og den ukrainske regering.

Men nu lover Zelenskij G7-ambassadørerne i Kyiv, at han vil leve op til IMF’s krav. Det gjorde han i et videoopkald, og han lover tilmed at det meste allerede vil være i orden ved udgangen af året. Det skriver Ukraine Business News.

Det drejer sig blandt andet om at “løse problemerne i forfatningsdomstolen,” beholde Artem Sytnyk som leder af Anti-Korruptionsbureaet og genoprette lovkravet om, at offentligt valgte personer deklarerer deres aktiver.

Meget arbejde forude

Det er dog ikke nogen nem opgave for præsidenten, der allerede nu har store problemer med usunde kræfter i parlamentet og ved domstolen. Præsident Zelenskij har i hvert fald tidligere fået den udlægning bragt i Financial Times.

“Det er en koalition af russiske proxyer og nogle prominente ukrainske oligarker, der føler sig truede af vores anti-korruptions-institutioner. De er imod EU- og NATO-integration, Ukraines samarbejde med IMF og et regelbaseret samfund, der ville være til fordel for 99 procent og ikke bare den ene procent,” skrev Zelenskij dengang.

Arbejdet for at få den første tranche af IMF-hjælpen var i forvejen en hård omgang for Zelenskij at få igennem. For det første skulle en ny banklov, der gjorde det umuligt for oligarken Igor Kolomoijskij at få PrivatBank tilbage, og så skulle en reform af forbuddet mod salg af landbrugsjord føres igennem.

Sidstnævnte fik blandt andet folk på gaden i stor stil, hvor de demonstrerede imod at sælge deres land til udenlandske selskaber og Ukraines oligarker. Derfor blev loven vandet godt ud i forhold til sit oprindelige format.

Stor hjælp kan være på vej

Det er dog ikke småpenge, det drejer sig om for Zelenskij og Ukraine. Hvis Ukraine lever op til en række krav, der ligner IMF’s, er EU klar til at yde 1,2 milliarder euro (næsten 9 milliarder kroner) i støtte til landet.

Pengene ville falde på et tørt sted, da Ukraine ligesom alle andre kæmper med COVID19, som dog har et hårdt tag i Ukraine. Landet har da også introduceret en ny karantæne, der gælder i weekenden.

Det skete i erkendelse af, at de ikke havde råd til at gå ind i en periode med fuld lockdown, som Ukraine og de fleste andre europæiske lande gjorde det i marts, april og maj.