Foto: Markus Spiske hos Unsplash.

Der er ikke flertal for at fyre alle højesteretsdommere, men i stedet ser der ud til at være flertal for en anden model, der kan sikre, at antikorruptionsarbejdet vil fortsætte i Ukraine. Det kan ske at berolige investorer. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij og regeringens antikorruptionsarbejde er under pres i denne tid efter, at Ukraines Højesteret har besluttet at fjerne kravet om, at landets politikere og dommere skal oplyse deres indkomst og formue. 

Det er ellers et vigtigt punkt i landets korruptionsarbejde, og det har gjort Vesten og en række borgere i Ukraine utilfredse. EU har blandt andet truet med at trække støtten til Ukraine. Nu vil Højesteret også kigge nærmere på, om landreformen og bank-loven er forfatningsstridige, og det gør kun Vesten endnu mere nervøs. Zelenskij har forsøgt at få det ukrainske parlament overtalt til at fyre alle højesteretsdommere, da han mener, at højesteret med afgørelserne arbejder imod Ukraines interesser.

Det er dog ikke lykkes, skriver UBN, men i stedet ser det ud til, at Zelenskij kan få sin vilje på anden vis. Ifølge mediet er der i det ukrainske parlament flertal for en lov, som vil genetablere kravet om, at landets politikere og dommere skal opgive indkomst og formue. 

”Vi forventer, at parlamentet gradvist godkender den nødvendige lovgivning for at opfylde EU-kravene. Det er dog et andet spørgsmål om, hvorvidt domstolene – især forfatningsdomstolen – vil anerkende lovgivningens gyldighed, som vi mener vil blive anfægtet af den samme Kreml-justerede kohorte bag dommen den 27. oktober,” lyder det fra Zenon Zawada, der er analytiker hos Concorde Capital ifølge mediet. 

Der er lille tiltro til Højesteret

Tidligere har Zelenskij truet med, at han vil opløse parlamentet, hvis der ikke bliver fundet på en løsning med Ukraines Højesteret, som af mange bliver opfattet som korrupt, og som et stort problem for Ukraine. Det peger mange eksperter på er tilfældet. 

“Du ved, dette er seriøst, dette er ikke noget spil. Men jeg, som præsident, gav bolden til dem (parlamentet, red.). Jeg tror, at parlamentsmedlemmer har mange muligheder… Det er dem, der skal beslutte nærmere. Jeg vil støtte dem selv på radikale veje, som jeg har talt om – den jeg foreslog (fyre dommerne, red.),” sagde Zelenskij tidligere i et tv-show ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian

Ifølge en ny undersøgelse lavet af Rating Sociological Group i Ukraine, så nærer 60 procent af ukrainerne mistillid til landets Højesteret, og det samme flertal støtter præsidentens forsøg på at få løst problemerne. Undersøgelsen havde 2.000 respondenter. 

Ifølge Interfax-Ukraine mener en række tyske investorer, at Ukraines problem med landets domstole overgår landets problemer med korruption. Kristian Andersson, der er direktør ved den svenske bank SEB i Ukraine, har tidligere fortalt Ukrainenu, at problemet med den den manglende retssikkerhed i Ukraine er det store problem for investorer. 

“Når jeg snakker med udenlandske virksomheder, som overvejer at flytte til Ukraine, så nævner de primært to ting. For det første korruptionen hos dommerne og den manglende retssikkerhed. Dernæst krigen i Donbass, som dog er blevet en mindre bekymring i dag. Især retssikkerheden mangler landet stadig at få styr på, før landet kan nå sit potentiale,” sagde han til Ukrainenu tilbage i foråret. 

Konsekvenserne kan blive store

Problemerne med Højesteret har fået EU til at true med at suspendere visum-friheden for ukrainere til unionen, mens der er rygter om, at IMF, der i foråret godkendte at give Ukraine et fem milliarder dollar stort lån, vil stoppe de næste låneudbetalinger. 

Ukraines finansminister Sergii Marchenko har været ude at advare om, at det ikke kun er det nuværende IMF-lån, der er på spil i forbindelse med den nuværende sag om den Ukraines Højesteret, skriver UBN. Tidligere lån fra IMF og andre institutioner er også på spil. Her henviser ministeren til, at ødelæggelsen af antikorruptionsarbejdet kan få IMF og andre til at kræve, at Ukraine tilbagebetaler 13,3 milliarder dollar i lån lige nu.

“Uden en juridisk løsning på dette spørgsmål vil internationale partnere blokere alle økonomiske aftaler for os… Finansiel isolation: Det er, hvordan CCU (den ukrainske Højesteret) ødelægger Ukraines internationale omdømme,” lyder det fra ministeren.  

”Ethvert af vores forsøg på at blokere for antikorruptionsreformer betragtes af vores partnere som et sort mærke… Disse resultater og aftaler, som er afgørende for staten, risikerer at blive afbrudt.”

Blandt andet frygter han, at et lån fra Verdensbanken på i alt 300 millioner dollar, som der forhandles om lige nu, ikke bliver til noget. 

“På grund af CCU’s (Ukraines Højesteret, red.) beslutning er disse problemer imidlertid blokeret… (Verdensbankens bestyrelse, red.) mener, at Ukraine overtræder sine forpligtelser,” siger ministeren.