Foto af Yanny Mishchuk hos Unsplash

De dårligere ukrainske veje koster erhvervslivet dyrt, men nu vil den ukrainske præsident gøre noget ved det. Det kan komme erhvervslivet til gode. 

4.000 kilometer veje i Ukraine skal fikses. Sådan lyder det fra den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, der vil have gjort noget ved den dårlige infrastruktur i landet, der blandt andet koster erhvervslivet dyrt. Arbejdet vil starte over hele landet efter den første marts, informerer præsidenten ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

“Som lovet vil vi lancere et stort projekt den første marts. Vi vil forbinde alle hjørner af vores land med veje af høj kvalitet,” sagde præsidenten til et event i Kyiv. 

Han har sammen med den ukrainske regering, hvor hans eget parti Folkets Tjener har flertal, afsat omkring 24 milliarder kroner til projektet, mens der også yderligere skal bruges næsten seks milliarder til lokale veje. Ifølge præsidenten vil det skabe 12.000 jobs. 

“Det er sandsynligvis vores opgave nummer et,” sagde den ukrainske premierminister Oleksiy Honcharuk sidste år ifølge Unian. 

Koster Ukraine dyrt

Ukrainenu har tidligere beskrevet, hvor meget de dårlige ukrainske veje koster landet hvert år. Navigations-virksomheden TomTom, som årligt rangerer de mest trafikerede byer i verden, har den ukrainske hovedstad Kyiv på en 12. plads. 

Generelt ligger de ukrainske byer dårligt på listen, og i gennemsnit sidder en borger i Kyiv fast i trafikken tæt på en time hver dag. Det svarer ifølge TomTom til ni dage og 11 timer om året for en almindelig borger. 

Det amerikanske medie Foreign Policy har tidligere skrevet om de ukrainske veje. Mediet anslog, at vejene kostede landet 32,5 milliarder kroner eller fem procent af bruttonationalproduktet i 2016, da vejenes tilstand gør det svært for landets borgere og varer at komme frem og tilbage. Det er det tætteste på en egentlig statistik på området, som Ukrainenu har kunnet finde frem til. 

Ifølge Foreign Policy har 97 procent af de ukrainske veje brug for reparationer i en eller anden grad. Det er netop det, som den ukrainske præsident vil gøre noget ved.