Foto af NeONBRAND hos Unsplash

Næste års budget er på plads, og der budgetteres med et underskud på 8,3 milliarder dollars, som skal findes på anden vis. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har godkendt budgettet for 2021, som i alt bliver på 46,5 milliarder dollars, hvilket er markant lavere end i Danmark, hvor budgettet årligt ofte er på over 180 milliarder dollars. 

Regeringen regner dog kun med indtægter på 38,2 milliarder dollars, og der budgetteres derfor med et underskud på 8,3 milliarder, skriver UBN. Det svarer til 5,5 procent af BNP. 

Budgettet er baseret på, at væksten i Ukraines BNP næste år bliver på 4,6 procent, og at inflationen holdes på 7,3 procent. Dermed skal den offentlige gæld holdes på 65 procent af BNP, og hryvnia-kursen skal gerne holdes på 29,1 UAH per dollar for at budgettet holder. 

En række nye ting vedtages

Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, har tidligere fortalt Ukrainenu, at cirka halvdelen af de offentlige udgifter kommer til at gå til at betale af på lån. Der er dog stadig penge til en række ting i det ukrainske budget. 

Zelenskij siger, at der bliver afsat fem milliarder dollars til renovering af landets veje, 9,1 milliarder dollars til forsvaret og 5,5 milliarder dollars til sundhedssektoren. Derudover melder regeringen, at der også bliver afsat 5,8 milliarder til uddannelse og forskning. 

I forbindelse med budgettet stiger mindstelønnen i Ukraine til 6.000 UAH om måneden – cirka 211 dollars, mens gennemsnitslønnen i samfundet forventes at blive på cirka 13.600 UAH – cirka 480 dollars. Det skriver 112. Derudover melder mediet, at pensionen i Ukraine stiger en smule til mindst 69 dollars om måneden fra tidligere omkring 63 dollars. 

Tidligere har vi på Ukrainenu talt med Tobias Thyberg, der er Sveriges ambassadør i Ukraine. Han ser vedtagelsen af budgettet som et godt skridt, da den Internationale Valutafond godkender det og derfor kan føre til et forbedret forhold mellem parterne.