Foto af Bill Oxford hos Unsplash

Kiev: Bekæmpelsen af korruption har været et stort tema i Ukraine – både i valgkampene og i befolkningen. 

Ifølge netmediet Unian har Zelenskij præsenteret 74 anti-korruptionsforslag, der skal give landet en ny chance for at komme af med den tunge dyne af korruption, der har præget det offentlige i lang tid. 

Problemerne med korruption i Ukraine er veldokumenterede. Blandt andet placerer Transparency International, der måler niveauet af korruption i verden, Ukraine på en 120. Plads ud af 180 lande. 

Men det skal altså være slut nu, hvis det står til præsidenten. 

Korruptionsdomstol genopstår 

Blandt andet har landets øverste korruptionsmyndighed stået stille, men efter den 5. September er den igen i gang. Sammen med de 74 forslag skulle det ifølge Zelenskij være nok til at korruption ikke bare bliver bekæmpet, men også besejret. 

Vi genstarter vores anti-korruptions-myndigheder. Vi har erstattet lederen af SBU [efterretningstjenesten, red.] og nu har vi endeligt en ny chef for anklagemyndigheden samt en ung regering. Vi er er opsatte på at vinde i kampen mod korruption, siger Zelenskij ifølge Unian. 

Korruptionsanklager mod præsidenten 

Men selv om kampen mod korruption ser ud til at have fået et skub i den rigtige retning, er der stadigvæk flere, der sår tvivl om, hvorvidt præsidenten selv har rent mel i posen. 

Blandt andet beskyldes han for at være i lommen på oligarken Ihor Kolomoiski, der ejer den tv-station, som gjorde præsidenten kendt. Samtidigt er en af Zelenskijs nærmeste folk også tidligere advokat for Kolomoiski. 

Kolomoiski er den tidligere ejer af PrivatBank, som i en stor korruptionssag blev nationaliseret under den tidligere præsident.