Arkivfoto: Emil Filtenborg

Den ukrainske præsident åbner nu op for, hvad han forventer af de potentielt nye fredsforhandlinger med Rusland. 

I løbet af de sidste måneder er der sket tilnærmelser mellem Ukraine, separatisterne i Donbass-regionen og Rusland for at komme nærmere en ende på konflikten. Blandt andet har der været lokale tilbagetrækninger ved fronten og en større fangeudveksling. Der har derfor været spekuleret i, om de såkaldte fredsforhandlinger i Normandie Formatet, der består af Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig, kan genstartes efter at have været strandet i flere år. 

Endnu har parterne ikke blevet enige om en dato, men nu melder den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ud, hvad han har af forventninger. Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at præsidenten i første omgang gerne vil mødes i Normandie Formatet for i det mindste at få gang i en dialog efter flere år uden fremskridt.

“Og selvfølgelig, er den mest vigtige ting at få vores krigsfanger tilbage,” sagde præsidenten.

Separatisterne skal trække sig tilbage

I sidste måned skete der blandt andet en tilbagetrækning af tropper nær landsbyen Zolote i Donbass-regionen, hvor der har været krig siden 2014, efter russisk-støttede separatister løsrev dele af regionen. Ifølge præsidenten er det fine fremskridt, men han vil også se en tilbagetrækning i landsbyen Petrivske, før han er klar til at mødes. 

Han mener for eksempel, at Ukraine har givet mere end separatisterne i områderne, hvor de allerede har trukket sig tilbage, og at det nu er separatisternes tur i Petrivske. 

“Og angående planen for yderligere skridt, for vores byer… hvor tilbagetrækning vil finde sted. Hvilke former for udveksling, der vil være for vores folk. Hvilke deadlines. Hvilke formater, der kan blive for lokalvalg. Alle disse spørgsmål vil blive adresseret til Normandie-mødet,” sagde præsidenten. 

Rusland: Gør hvad der er aftalt

Mens den ukrainske præsident helt åbent taler om nødvendigheden af forhandlinger, har Rusland været mere lukkede om deres planer. De har på den ene side talt varmt om nye forhandlinger, men på den anden side også trukket i land flere gange. 

Ifølge Alexander Lukashevich, der er Ruslands repræsentant i organisationen OSCE, skal Ukraine da også bare se at overholde de aftaler, som de allerede har indgået. 

“Jeg beder Kyiv om at udøve ansvarlighed, når de siger ja til vedtagede aftaler i kontaktgruppen med Donetsk og Lugansk (de to udbryder regioner). Introduceringen af unilaterale krav for at få gjort tilbagetrækningen politisk i stedet for et ønske om at skifte og lave en reel deeskalering,” sagde han ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.