Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, har sagt, at Ukraine må forberede sig på endnu en bølge af coronaepidemien.

Ifølge Unian har den ukrainske præsident bedt folk gøre sig parat til endnu en bølge af den verdensomspændende corona-pandemi. Antallet af nye smittetilfælde ligger nemlig fortsat højt, efter ukrainerne har lempet karantænereglerne.

”I Zarkarpattia er over 70 procent af hospitalssengene designet til den første bølge af epidemien lige nu optaget af patienter. Vi bør forberede os på en anden bølge, og jeg håber fortsat, at vi kan slippe for worst-case-scenario,” siger Zelenskij.

Der er i dag 57 smittede per 100.000 borgere i Ukraine. Der er lige nu 30.000 ledige senge, og ifølge Unian, mangler der ikke udstyr til at behandle dem.

Kommer karantænen tilbage?

Da Ukraine igen begyndt at åbne barer, butikker og den offentlige transport, medførte det næsten med det samme en stigning i antallet af smittede. De nye tal har fået flere til at påpege, at velkendte restriktioner på friheden i Ukraine kan vende tilbage.

Blandt overvejer borgmesteren i den ukrainske hovedstad Kyiv lige nu, om den offentlige transport skal lukkes igen.

“Hvis antallet af patienter stiger og antallet af ledige senge på hospitalerne daler signifikant i de kommende dage, bliver vi nødt til at vende tilbage til skrappe restriktioner inklusiv lukning af den offentlige transport,” siger Klitsjko, der også pointerer, at den beslutning kommer tættere og tættere på.

Også sundhedsministeren i Ukraine, Maxim Stepanov, har forudset, at en anden bølge er på vej til Ukraine.

Usikkerhed om tests

Det er dog endnu på et usikkert grundlag, at man får tal på coronaepidemiens udbredelse i Ukraine. Der bliver nemlig ikke testet ligeså meget i Ukraine som i andre lande. Blandt andet kan man læse, at 20 procent af alle, der tester positiv, har brug for indlæggelse.

Det tal er væsentligt højere end i andre lande, hvilket kan indikere, at de primært tester de personer, der går til lægen med sygdommen.