Foto: Greg Montani / Pixabay.com.

Den ukrainske præsident får en mindre kapitalindsprøjtning med hjem efter at have været på besøg i Bruxelles. På trods af lånet er der dog stadig knaster i forholdet mellem EU og Ukraine. 

390 millioner euro eller omkring 2,9 milliarder kroner. Så meget kan den ukrainske præsident tage med hjem i lån fra EU efter hans besøg i Bruxelles. Det skriver UBN. 300 millioner euro kommer fra den Europæiske Investeringsbank og går til energieffektivisering på skoler, hospitaler og kulturelle center i Ukraine. 

Derudover skal yderligere 30 millioner euro gå til moderniseringen af statsvirksomheden Ukrposhta, der Ukraines svar på PostNord. Blandt andet skal pengene gå til opgradering af it-løsninger, som skal få alting til at glide nemmere og hurtigere. 

”En effektiv, overkommelig og moderne posttjeneste er afgørende for hurtigere, bæredygtig langsigtet økonomisk udvikling, da den låser op for nye forretningsmuligheder, skaber arbejdspladser og gør handel lettere og mere rentabel,” siger vicepræsidenten hos banken Lilyana Pavlova ifølge mediet. 

Ifølge aftalen bliver der også afsat 60 millioner euro til at forbedre livet i Ukraines grænsebyer i Donbas-regionen, hvor der har været krig med de russisk-støttede separatister siden 2014. 

Flere aftaler på vej

Ukraine og EU har også skrevet under på en aftale om at have åbent luftrum, hvilket skal styrke flytrafikken efter Covid-19-krisen. Det er dog først noget, der skal træde i kraft næste år, ifølge den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij. 

Aftalerne kommer efter, at der ellers i længere tid har været kold luft mellem EU og Ukraine. EU beskylder sammen med en række organisationer og institutioner såsom den Internationale Valutafond, IMF,  Ukraine for at ikke at reformere landet som lovet og slække i kampen mod korruption, som Zelenskij ellers gik til valg på. 

Et eksempel er, at IMF gik med til at låne Ukraine cirka fem milliarder dollar i hjælp i forbindelse med Covid-19, som skulle stabilisere landet. Et af kravene var, at Ukraine til gengæld skulle lade den ukrainske Nationalbank, som er en af de mest succesfulde institutioner i Ukraine, være i fred, men efter lånet kom i hus, trak guvornøren for banken sig på grund af stort politisk pres, som han udtrykte det. På samme tid gik Zelenskij ud med en række udtalelser, om hvad han gerne vil have, at banken skal gøre.

Kan ikke tilbyde nok

En af redaktørerne hos Atlantic Council Peter Dickinson har været ude at skrive, at et af EU’s problemer er, at unionen ikke vil tilbyde Ukraine EU-medlemskab, som er den store gulerød og Ukraines største ønske. Dermed mister unionen indflydelse på Ukraine. 

”For Ukraine har det endelige mål altid været EU-medlemskab. Imidlertid har Bruxelles været tilbageholdende med at diskutere denne mulighed specifikt,” skriver Dickinson. 

Mens Zelenskij var i Bruxelles, besøgte Viktor Medvedchuk, der er af lederne af Ukraines prorussiske parti Opposition Platform – For Life, den russiske præsident Vladimir Putin i Moskva. Det er svært at sige, hvad der kom ud af mødet ud over det symbolske, men Putin tilbød Ruslands nye vaccine mod Covid-19 til Ukraine, hvis landet beder om det. 

Efter møderne i Bruxelles er Zelenskij rejst videre til London, hvor han ifølge UBN skal skrive under på en “strategisk aftale” med Storbritannien, der sikrer frihandel efter Brexit.