Foto af Eugene hos Unsplash

Det ventes, at den ukrainske præsident vil komme med sin kandidat til posten som guvernør for Nationalbanken senere på ugen, og eksperter ser med spænding på, hvem han vil vælge. 

Den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy valgte i sidste uge at trække sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”, der har gjort det “umuligt for mig, som formand, at effektivt styre Nationalbanken”. Det har skabt overskrifter verden over, og eksperter ser med stor bekymring på, om Nationalbankens uafhængighed nu er på spil. Generelt har Nationalbanken været et af lyspunkterne i den ukrainske økonomi, hvor det er lykkedes at få inflationen ned, sænke renten og skabe stabilitet gennem corona-krisen, og netop derfor er der bekymring for opsigelsens konsekvenser. 

Ukraine Business News skriver, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij vil komme med sit bud på den nye guvernør for Nationalbanken senere på ugen, som så skal godkendes af det ukrainske parlament. Pressen spekulerer allerede, om hvem det bliver. Olena Shcherbakova, medlem af bestyrelsen i Nationalbanken, Bohdan Danylyshyn, leder af bankens råd, og den tidligere premierminister Arseniy Yatsenyuk nævnes. 

Katerina Rozhkova, der er midlertidig leder af Nationalbanken, har slået fast, at det er afgørende, at banken også fremadrettet har uafhængighed og dermed retten til at træffe beslutninger for økonomiens bedste og ikke på grund af politiske ønsker. 

Der er stor bekymring

Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, udtalte tidligere til Ukrainenu, at han er bekymret over situationen, da netop Nationalbanken var en af lyspunkterne i den ukrainske økonomi. 

“Jeg må sige, at bankerne og forretningsmiljøet i Ukraine er meget nervøse for, om præsidenten reducerer nationalbankens selvstændighed. Nationalbanken er en af de få succesfulde institutioner i landet, og det er ekstremt vigtigt, at der ikke kommer en politisk påvirkning. Det vil være meget skidt for økonomien og kan afskrække investorer,” sagde Andersson, der også frygter konsekvenserne for det nye IMF-lån. 

Tomas Fiala, der er direktør for Dragon Capital, udtalte torsdag til Kyiv Post, at opsigelsen fra guvernøren på grund af politisk pres har fået Dragon Capital til at sætte “nye investeringer på hold, da myndighederne har gjort i de sidste fem måneder nøjagtigt det modsatte af, hvad investorer, både indenlandske og internationale, forventer af dem og rådgiver dem”

Ukraine Business News citerer en ny undersøgelse lavet af Gradus Research for, at næsten 90 procent af de adspurgte ukrainere mener, at høj inflation og en devaluering af den ukrainske valuta hryvnia kun vil komme landets oligarker til gode. I det ukrainske parlament er der medlemmer, som mener, at den ukrainske økonomi er bedre tjent med høj inflation og en devaluering. 

“Det her er nok det vigtigste udnævnelse, som Zelenskij kommer til at give i hans præsidentperiode. Der er ikke plads til fejl, som det ser ud til at være tilfældet med ministerrokaden tilbage i marts,” skriver Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, ifølge Ukraine Business News.