Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, har på et møde med uddannelsesledere sagt, at Ukraine mangler kvalificeret arbejdskraft. 

Der er problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft i Ukraine, og det skal løses i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne. Sådan lød det fra præsident Volodimir Zelenskij på et møde med lederne af landets øverste uddannelsesinstitutioner.

“Hvis vi ikke leder efter en løsning sammen, vil manglen på arbejdskraft i landet fortsætte. Staten skal løse problemet sammen med de højere uddannelser,” siger Volodimir Zelenskij ifølge Unian.

Ifølge Zelenskij er der mere end en million studerende i Ukraine, og et flertal af dem har tilkendegivet, at de er klar til at arbejde i Ukraine. Men mange af dem får aldrig en karriere indenfor deres felt, lyder det fra præsidenten.

“Hvorfor spilde i jeres erfaring? Hvorfor skulle staten bruge penge (på uddannelse, red.) hvis vi ikke kan bruge disse studerende senere?,” siger Zelenskij.

Reformer på vej

Problemet med kvalificeret arbejdskraft i Ukraine er velkendt. Indenfor blandt andet IT møder udbuddet ikke efterspørgslen, fortalte Constantine Vasuk, der er direktør for IT Ukraine, til Ukraine Nu tidligere.

Der er dog flere tiltag sat i søen for at modvirke problemerne. Blandt andet har det ukrainske parlament vedtaget flere tiltag, der skal ændre financieringen af universiteterne. Blandt andet vil kontrakter med rektorer nu indholde “Key Performance Indicators,” der måler på universiteternes succes.

Men ifølge Constantine Vasuk er der også igangsat flere private tiltag for at fodre den stadigt voksende IT-sektor. Også i landbruget falder det ofte på virksomhederne selv at uddanne medarbejderne.

Det fortalte Lars Paulsen, der leder driften af markbruget for Goodvalley i det vestlige Ukraine, til JydskeVestkysten.

– De fleste, vi ansætter, har ikke en baggrund indenfor landbrug. De er mekanikere og lastbilchauffører og så videre. Så dem skal vi dygtiggøre fagligt. Vi har for eksempel en tysk planteavlskonsulent, der kommer til vinter og giver et grundkursus i planteavl. Målet er, at vi gør danskerne undværlige hernede, så ukrainerne selv kan drive landbruget videre på en effektiv måde, siger Lars Paulsen.

Fortsat et godt sted at outsource 

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er ikke et særskilt ukrainsk problem. Også i Danmark klager blandt andet Dansk Industri jævnligt over, at der mangler programmører og andre IT-uddannede. 

Den ukrainske it-sektor står i dag for omkring fem procent af det ukrainske bruttonationalprodukt, og giver 4,6 milliarder kroner i skatteindtægter til den ukrainske statskasse. Ifølge den britiske virksomhed PwC er den ukrainske teknologi-industri vurderet som den anden bedste i verden efter Indien i forhold til udlicitering af software udvikling.

Også Eksportrådet under det danske udenrigsministerium anser Ukraine for at være et attraktivt land for virksomheder, der vil outsource.