En mand prøver en af Edge Groups Caracal-pistoler til en messe. Pressefoto: Edge Group.

Den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, har været på besøg i Abu Dhabi, hvilket der blandt andet er kommet en større våbenaftale ud af.

I løbet af et officielt besøg i De Forenede Arabiske Emirater, har præsident Volodimir Zelenskij og direktøren for militærvirksomheden Ukroboronprom, Jurij Gusev, underskrevet flere aftaler med Edge Group og Tawazun Economic Council.

Aftalerne handler om at udvide samarbejdet om militært samarbejde og beløber sig på over 1 milliard USD (6,14 milliarder DKK). Det skriver præsidentens kontor i en pressemeddelelse på hans hjemmeside.

Edge Group er en af verdens 25 største våbenproducenter. De laver alt fra håndvåben til tungt skyts og for eksempel militære droner til overvågning eller angreb, og historien melder ikke noget om, hvad aftalen konkret drejer sig om.

Ukraine sender klar besked

Ukraine har som nation hele tiden sagt, at de vil have de besatte områder i Østukraine tilbage. Men over det seneste års tid, har præsident Volodimir Zelenskij underskrevet flere aftaler, som understreger netop det budskab.

Blandt andet har Zelenskij lavet flere aftaler med den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, der til dels handler om økonomi, men som også handler om blandt andet at lade det tyrkiske droneprogram komme på ukrainske hænder.

Hele verden fik lov til at se forskellen mellem det at have droner og ikke have droner, da Aserbajdsjan og Armenien lå i krig om Nagorno-Karabakh, en lille udbryderregion i det sydlige Kaukasus.

Her påførte Aserbajdsjan Armenien enorme skader og vendte krigen til Aserbajdsjans fordel.

Innovationssnak

Udover de hårde, sort på hvidt aftaler med våbenproducenter, fandt præsidenten også tid til at komme forbi Masdar City, et innovationsprojekt, hvor de forsøger at implementere nul CO2-udledning samt et bedre affaldssystem.

Præsidenten konkluderede, at innovation og teknologi var fremtiden, og at det var et marked, hvor de to lande kunne samarbejde. Mubadala, investeringsselskabet bag Masdar City, og Ukraine underskrev dog ingen aftaler.

Det gjorde præsidenten til gengæld med Zayed Al Nahyan universitetet, der blandt andet specialiserer sig i kunstig intelligens. Ukraine og universitetet blev enige om at styrke samarbejdet indenfor bioteknologi, cybersikkerhed, IT og kunstig intelligens.

Igen melder historien på præsidentens egen hjemmeside ikke noget om, hvad aftalen egentlig indholder. Zayed Al Nahyan, som universitet var opkaldt efter, var UAE’s leder i mere end 30 år.