Foto: Emil Filtenborg

Kiev: Selv om ukraines præsident Volodimir Zelenskij vil gå langt for fred, så gør han det klart, at der er grænser for, hvad han vil være med til, lyder det fra rådgiver.

Hvor langt vil Ukraine gå for fred? Det har længe været spørgsmålet her i Ukraine, hvor Rusland og Ukraine har flirtet med tankerne om at genstarte de kuldsejlede fredsforhandlinger, der skal stoppe konflikten mellem de to lande. 

“Vi vil helt sikkert aldrig tillade en føderalisering af vores land. Vi vil helt sikkert ikke tillade tab af territorium. Vi vil helt sikkert gerne stoppe krigen. Vi vil helt sikkert gerne reintegrere Donbass ind i Ukraine. Vi vil helt helt sikkert gerne have Ukraine samlet igen, og alle forhandlinger er bygget på de tre principper,” sagde Andriy Yermak, der er en af præsidentens rådgivere, ifølge det ukrainske medie Livyi Bereh.

Foruden konflikten om Krim-halvøen, som Rusland annekterede i 2014, har stridspunkterne omhandlet Donbass-regionen, som russisk-støttede separatister løsrev i 2014. I alt har konflikten kostet mere end 13.000 mennesker livet, ifølge FN. 

Vil have nye rammer

Tidligere har Rusland og Ukraine forhandlet en rammeaftale for en våbenhvile på plads i de såkaldte Minsk-forhandlinger, der aldrig blev håndhævet. De forhandlinger ville Zelenskij aldrig været gået med til, ifølge Yermak, der mener, at det dog er muligt at finde en løsning. 

Den optimiste skal ses i det lys, at det for et par uger siden lykkedes Rusland og Ukraine at forhandle en fangeudveksling på plads mellem de to lande. Det blev af iagttagere set som det første skridt på vejen mod egentlige fredsforhandlinger, og Zelenskijs rådgiver spår om en snarlig ny udveksling.

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian fortalte han på et pressemøde, at “arbejdet er i gang i forhold til det. Jeg kan ikke give specifikke tal, men det er hundredevis af folk. Jeg tror, vi kommer nærmere det rigtige tal om en måned.”