Foto: Eugene Kozlovsky fra Pixabay.

Et interview med en af de øverste figurer i den ukrainske centralbank, NBU, skaber postyr.

De sidste seks måneder er lederskabet i National Bank of Ukraine, NBU, gået fra at være kollegialt til at være sovjetisk centralisme. Sådan lyder det i et interview med Katerina Rozhkova hos NV.

Der har været et større tilbageskridt, lyder det fra Rozhkova, som er viceguvernør i NBU. Hun fortæller, at de udelukkende kommunikerer med den øverste chef, når der er gruppemøder over Zoom.

Ifølge Ukraine Business News har bankens kommunikationsafdeling forsøgt at censurere interviewet og få Rozhkova til at ændre sine udtalelser. Sådan fungerer medier imidlertid ikke, så det kunne ikke lade sig gøre.

Ifølge Rozhkova har det betydet, at hun ikke længere bliver inviteret med til vigtige møder i banken. Ifølge Bloomberg nægter bankens presseafdeling, at historien om censur har noget på sig.

“Alle ansatte i centralbanken og især topledelsen, burde kere sig om bankens omdømme og burde ikke skade det,” har Halina Kalachova, talskvinde for NBU, skrevet i et facebookopslag.

Vigtigt for internationalt samarbejde

Centralbanken er naturligvis vigtig for økonomien isoleret set, fordi de blandt andet sætter renten og manipulerer valutakurserne. Men også i forhold til internationalt samarbejde, er den ukrainske nationalbank en vigtig institution.

Da Ukraine langt om længe fik den første tranche af IMF-lånet, som i alt ligger på 5 milliarder USD, fik præsident Volodimir Zelenskij og hans regering at vide, at nationalbankens uafhængighed skulle bevares.

Skete det ikke, ville det betyde, at resten af lånet ikke ville blive udbetalt. Kort tid efter sagde den daværende guvernør i NBU op. Hans årsag var, forklarede han, at han blev presset ud af præsidenten.

Det er klart, at det ikke faldt i god jord hos samarbejdspartnere som netop IMF. Men heller ikke blandt erhvervsfolk i Ukraine, vakte historien tillid til nationalbankens selvstændighed eller regeringens politik.

Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, udtalte tidligere til Ukrainenu, at han er bekymret over situationen, da netop Nationalbanken var en af lyspunkterne i den ukrainske økonomi.

“Jeg må sige, at bankerne og forretningsmiljøet i Ukraine er meget nervøse for, om præsidenten reducerer Nationalbankens selvstændighed. Nationalbanken er en af de få succesfulde institutioner i landet, og det er ekstremt vigtigt, at der ikke kommer en politisk påvirkning. Det vil være meget skidt for økonomien og kan afskrække investorer,” sagde Andersson, der også frygter konsekvenserne for det nye IMF-lån.