Foto: Pixabay

Tre vigtige byer er på vej i den røde zone. Det betyder, at vi er nærmere et komplet lockdown i Ukraine.

Lviv, Ternopil og Odessa risikerer alle at komme i den røde zone i den adaptive karantæne. Det betyder strammere regler i de berørte områder, men værre endnu er hele landet tættere på en komplet nedlukning.

Som Ukraine Nu skrev for to dage siden, vil der nemlig blive indført total nedlukning, hvis 13 af 24 regioner kommer i den røde zone. Sådan lød det fra sundhedsministeren, Maksim Stepanov.

“Vi ser en stigning i indlæggelser og incidensrate i flere regioner, som vi inkluderer i den røde zone. Vi gør alt for at forebygge sundhedssystemets kollaps,” siger Stepanov, der mener at marts og april bliver de sværeste måneder.

Fire byer er lige nu i den røde zone, så hvis tre byer yderligere kommer på listen er landet halvvejs inde i endnu et lockdown.

Højeste smittetryk i år

Det går den forkerte vej med smittespredningen, hvis man skal tro de officielle smittetal. Selv om antallet af tests er relativt lavt for et land af ukraines størrelse (100.000 daglige tests det seneste døgn), tegner der sig dog et problematisk billede.

Det seneste døgn er 12.946 personer blevet testet positive for coronavirus. 450 af dem arbejder i sundhedsvæsenet og en tredjedel (3843) af dem er blevet indlagt på hospitalerne, der lige nu er under hårdt pres.

Helt galt står det til i Zhytomyr, der alene står for en tiendedel af de positive tilfælde. Det seneste døgn er 1310 personer blevet smittet i regionen. Vinnytsia (940), Kyiv by (896), Odessa (757), Lviv (704) og Kyiv regionen (697) følger efter.

Vaccinationsprocessen begynder at ligne noget

Målsætningen om at vaccinere 10.000 ukrainere om dagen er tæt på at være nået det seneste døgn. 8859 personer er blevet vaccineret med første dosis. I alt er 38.237 personer blevet vaccineret.

Der er stadigvæk lang vej til målet, hvis befolkningen skal opnå noget, der minder om flokimmunitet. Det er dog ikke mængden af vacciner til rådighed, som plager Ukraine. Der er relativt god adgang til vaccinerne lige nu.

Men på den lange bane er udfordringen, at ukrainerne som hovedregel simpelthen ikke vil vaccineres.

Vaccinemodstanden i Ukraine vokser