Virksomheder er livsnerven i bilaterale relationer

Af Mykhailo Vydoinyk, Ukraines ambassadør i Danmark

De skandinaviske lande er en ærlig gruppe af venner af Ukraine. Det har de altid været, og den dag i dag er de stadig meget engagerede venner af Ukraine. Alligevel føler vi et endnu større engagement i at støtte og understøtte Ukraine i vores udvikling under den nuværende danske regering.

Den 10. november mødtes udenrigsminster Dmytro Kuleba og udenrigsminister Jeppe Kofod virtuelt. Desværre kunne Kuleba ikke rejse til Danmark på officielt visit som ellers planlagt på grund af COVID, men det virtuelle møde indeholdte masser af interesse for danske virksomheder.

At forholdet mellem Danmark og Ukraine er tæt understregedes, da Kuleba kaldte Danmark for en co-sponsor af ukrainske reformer og forsikrede Kofod om, at den ukrainske præsident og regering forbliver fast besluttede på at gennemføre reformer – særligt i kampen mod korruption.

Af særlig interesse for danske virksomheder er først og fremmest, at Danidas Virksomheds Finansierings Program i Ukraine nu træder i kraft. Programmet støtter projekter i Ukraine med særlig fokus på fornybar energi, fjernvarme, vandforsyning og spildevandsbehandling. Det er områder, hvor danske virksomheder har høj ekspertise. Ved at anvende deres viden, kan de virksomheder forbedre hverdagen i Ukraine, mens de på same tid driver profitable forretninger.

Derudover inviterede Kuleba danske infrastruktur virksomheder til at deltage i det, den ukrainske regering kalder ”Det Store Infrastruktur Byggeprojekt”, som skal modernisere og renovere Ukraines infrastruktur indenfor f.eks. veje, broer og jernbaner.

Mens virksomhedsinteraktion er livsnerven i bilaterale relationer, så er de menneskelige interaktioner måske sjælen i de bilaterale relationer. Med indvielsen af Dansk-Ukrainsk Ungdomshus i Kyiv vil mange flere unge studerende, unge politikere og endda unge lærere mødes og skabe forbindelser og relationer mellem vores to lande.

Alligevel vil den bedste måde at styrke vores interaktioner stadig være i turisme. Mens hele industrien for tiden i hi på grund af COVID, lover udsigten til en udbredt vaccine i første halvdel af 2021, at turistforbindelserne kan reetableres.

Før COVID havde vi allerede forbindelser mellem Kyiv, Lviv, Billund og København. Nu planlægger et nyt lavprisselskab, SkyUp, at åbne yderligere en rute, når COVID-restriktionerne lempes. Ukraine har et enormt potentiale for danske turister på en række områder, idet Kyiv er tættere på Danmark end Madrid eller Rom, og den ukrainske regering fokuserer på at udvikle turistsektoren i Ukraine. For skandinaviske turister er den ukrainske forbindelse til vores fælles vikingefortid åbenlys, men vores outdoor og adventure turisme har stort potentiale, ligesom vores kulturelle, medicinske og tandlægeturisme. I tillæg er Skandinavien fortsat en attraktiv region at besøge for ukrainere.

Selvom de danske og skandinaviske regeringer aktivt fremmer og støtter virksomhed til virksomhed interaktion med Ukraine for at støtte vores udvikling mod et stabilt, frit og sikkert demokrati, kan det ende med at være mødet mellem almindelige mennesker, der cementerer Ukraines fremtid som et fremgangsrigt land.