Foto af meriç tuna hos Unsplash

Den vedtagne landreform er endnu ikke helt klar til at træde i kraft næste sommer. Det vil Verdensbanken lave om på.

Verdensbanken har bedt Ukraine om at skynde sig med at vedtaget de love, der er nødvendige for at introducere den nye landreform, som skal gøre køb og salg af landbrugsland lovligt fra næste sommer.

Ifølge Unian vil arbejdet med at indføre reguleringer, institutioner og implementeringer kunne tage mindst ni måneder, hvilket allerede nu betyder, at Ukraine har travlt, hvis de skal stå klar til lanceringen i juli 2021.

“Det er essentielt at vedtage de rette love før udgangen af september, aller senest. Hvis denne deadline overskrides på grund af forsinkelser, der nemt kunne undgås, er der en reel risiko for, at Ukraine går glip af en gylden chance,” siger Arup Banerji, der er regionsdirektør i Østeuropa for banken.

Frygt for korruption

For at gøre ondt værre, frygtes det, at en åbning af markedet for landbrugsjord kan medføre store muligheder for, at oligarkerne får frit spil, hvilket vil medføre både ulighed og korruption, skriver Unian.

Ifølge Verdensbanken kan reformen tilføje næsten et procentpoint til den økonomiske vækst hvert år – penge, som Ukraine godt kunne bruge, særligt i lyset af den igangværende coronakrise.

Derudover er landreformen også en del af en låneaftale, som Ukraine har indgået med den Internationale Valutafond. Ukraine er afhængige af pengene, som i første omgang skulle gå til reformarbejde, men nu bliver øremærket til at stabilisere økonomien i kølvandet på COVID19-udbrudet.