Foto af Luca Bravo hos Unsplash

Samarbejde med læreanstalter gør det lettere at rekruttere

Denne historie er skrevet af – og bragt med tilladelse fra – Carsten Steno. Carsten Steno er fhv. chefredaktør for Erhvervsbladet og fhv. seniorskribent på Berlingske Business.

Rostyslav Nakonechnyy er direktør for danske Mita-Tekniks datterselskab i Lviv.

Rostyslav N. har været tilknyttet Mita-Teknik i Lviv siden starten i 2003. Han er uddannet advokat og hjalp i begyndelsen Mita-Teknik med at opnå de nødvendige tilladelser til etablering i Lviv. Siden blev han adm. direktør for Mitas datterselskab i Lviv, hvor der p.t. arbejder 40 ingeniører.

Mita-Teknik udvikler og fremstiller overvågnings-, styrings- og kontroludstyr til vindmøller. Lviv-selskabet er centralt for Mita-Teknik, fordi selskabet står for en stor del af softwareudviklingen i Mita-Tekniks SCADA-systmer. SCADA står for Supervisory Control And Data Acquisition, hvilket kan oversættes til dansk som Overvågning, Styring og Data Opsamling.

Ifølge Rostytslav N. begyndte Lviv-afdelingen at bistå med softwareudvikling til SCADA. Efterhånden som Lviv-afdelingen viste evne til at levere, har afdelingen fået tildelt stadig flere opgaver på et bredt kompetencefelt.

I Danmark hører vi meget om krig og korruption i Ukraine, men ifølge Rostyslav N. er det ikke noget, der præger dagligdagen i selskabet i Lviv.

”Det ville være forkert at sige, at vi ligefrem har haft fordel af krigen i Østukraine, men krigen har haft som konsekvens, at mange veluddannede ingeniører og andre teknikere fra det østlige Ukraine har rykket teltpælene op og er flyttet mod vest for at opnå et bedre liv. Det har givet os gode muligheder for at rekruttere veluddannet arbejdskraft”, fortæller Rostyslav N.

Når det gælder kvalificeret arbejdskraft peger han samtidig på, at Lviv-regionen har vældig gode tekniske læreanstalter, som Mita-Teknik samarbejder med. Det giver også en fordel i rekrutteringssammenhænge.

Han vil ikke gøre sig klog på, hvorvidt danske virksomheder i Polen med fordel kan etablere sig i det vestlige Ukraine. Det må afhænge af den enkelte virksomheds situation. Men når det gælder muligheden for at rekruttere veluddannet arbejdskraft ser han dog gode muligheder, ligesom det er let at finde relevante businesspartnere i området.

Selvom rekrutteringsmulighederne er gode, er arbejdsmarkedet i Lviv dog stadig præget af konkurrence. Det sker, at andre virksomheder forsøger at hyre Mitas teknisk folk.

”Når vi formået at holde på vores stab skyldes det tre faktorer. For det første udfører vi komplekse opgaver, som ingeniører tiltrækkes af at løse. For det andet har vores danske moderfirma gjort en stor indsats for at integrere vore lokalt ansatte i Mitas globale organisation. Og så er vi naturligvis også konkurrencedygtige på lønnen”.

Korruption er heller ikke noget, der fylder i dagligdagen

”Vi er et 100 procent rent firma. Vi har i vores tid i Ukraine levet undre tre forskellige politiske regimer uden at blive udsat for problemer. Og navnlig de lokale myndigheder fungerer godt og smidigt.” Han betegner korruption, som noget der primært hører fortiden til.

Heller ikke logistikken giver vanskeligheder. Ganske vidst arbejder Mita-Teknik mest med software, men selskabet importerer ind i mellem komponenter og sender prototyper ud af landet. Det har ikke givet problemer at passere grænsen til Polen og Europa.  Opgaven med toldbehandling og forsendelser er i øvrigt udliciteret til speditører og transportagenter i området.