Foto: Emil Filtenborg

4200 kilometer vej skulle være bygget eller repareret i år, og ved årets første snefald er myndighederne næsten i mål.

Et tyndt lag af sne har dækket flere steder i Ukraine, og det er ikke blot et forvarsel om, at vinteren er på vej. Det er også en markør for, at sæsonen for vejbyggerier- og reparationer er gået på hæld.

Det er dårligt nyt for præsident Volodimir Zelenskijs store infrastruktur-projekt, der i år alene skulle opgradere eller anlægge 4200 kilometer vej. Det er dog ikke helt skidt – hele 93 procent af strækningerne er blevet færdige i år, skriver UBN.

Næste år skal der anlægges hele 6800 kilometer veje, hvilket er en hel del mere, end der var målsat for i år. Derudover skal der genopbygges 150 broer, en stor ringvej i Kyiv og en stor bro over floden Dnipro.

“Transportbranchen er jo jublende lykkelige, hver gang der bliver investeret i den infrastruktur, vi skal bruge. Der mangler noget kvalitet i Ukraine.”

Leif Pedersen.

Dansk direktør: Det er alfa-omega

Ukraine Nu har tidligere interviewet Leif Pedersen, der er direktør i den danske transportvirksomhed, ICT. Dengang så han store muligheder i Zelenskijs store infrastrukturprojekt.

“For os er infrastruktur jo alfa-omega, det kan du også se i et land som Polen, hvor der virkelig er blevet pustet mange penge i infrastrukturen. Hvis man kan huske, hvordan det så ud før, så kan du ikke genkende det. Det er en hel anden slags infrastruktur, de har i dag, og det løfter hele samfundsøkonomien,” siger Leif Pedersen.

Den største udfordring for transport ind og ud af Ukraine er dog ikke de hullede veje, selvom de sænker hastigheden betragteligt. Det er fortsat grænseovergangene, der giver transport- og logistikselskaberne den største hovedpine.