Foto af Arnaud Jaegers hos Unsplash

De fem spørgsmål, som vælgerne i Ukraine også skal svare på til lokalvalget, er ved at være på plads. Blandt andet skal de svare på, om der skal etableres en speciel økonomisk zone i Donbas. Det møder kritik. 

Den 25. oktober skal ukrainerne til stemmeboksen til lokalvalg, hvor de blandt andet skal beslutte, hvem der skal være borgmester i deres område. Det vil være en prøvelse for en række politikere og for præsident Volodimir Zelenskijs parti Folkets Tjener. 

Men derudover har den ukrainske regering besluttet, at ukrainerne skal svare på fem spørgsmål i stemmeboksen, som kan få betydning for, hvad regeringen vil gøre efterfølgende. Spørgsmålene er:

  1. Støtter du livstidsdom for stor korruption?
  2. Støtter du ideen om at oprette en fri økonomisk zone i Donbas?
  3. Støtter du reduktion af parlamentets sammensætning til 300 parlamentsmedlemmer?
  4. Støtter du legalisering af cannabis til medicinske formål – for at lette smerter for kritisk syge patienter?
  5. Støtter du Ukraines ret til at anvende sikkerhedsgarantier, der er defineret i Budapest-memorandummet for at genoprette dets statsoverherredømme og territoriale integritet?

Spørgsmål fem kan ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian stadig nå at ændre sig, men de første fire er fastsat. Især spørgsmål to har skabt røre i Ukraine, da kritikere mener, at spørgsmålet dækker over andet end blot en fri økonomisk zone i Donbas. 

De mener, at regeringen vil bruge et flertal til at presse dens plan for fred i Donbas-regionen igennem, som, de mener, giver for meget til Rusland og separatisterne. Tidligere har der været demonstrationer rundt omkring i Ukraine mod regeringens fredsplaner.