Til minerydning i Østukraine. Foto: Emil Filtenborg.

En ukrainsk soldat har mistet livet og en anden er såret. Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at våbenhvilen nu er brudt. Det er usikkert, hvilke konsekvenser det vil få for fredsforhandlingerne. 

De ukrainske myndigheder melder ifølge Unian, at de russisk-støttede separatister har brudt våbenhvilen to gange den 6. september, hvilket har medført, at en ukrainsk soldat er kritisk såret, mens en anden har mistet livet. 

Det er betydningsfulgt, da den ukrainske præsident den 22. juli fik stablet en våbenhvile på benene med separatisterne. Aftalen fik støtte fra Rusland. Modsat mange andre våbenhviler så den ud til at halde, men den er altså nu blevet brudt efter hele 42 dage.

Den ukrainske præsident har tidligere set våbenhvilen som et udtryk for, at der nu rent faktisk kan komme fred. I et større interview med Euronews for nyligt – før bruddet af våbenhvilen – sagde præsident Volodimir Zelenskij, at han nu tror på fred.

”Jeg vil gerne tro, at det bliver i år. Jeg vil virkelig gerne tro på det, og det tror jeg, jeg tror,” sagde han om krigen i Donbas, som startede i 2014, da russisk støttede separatister løsrev dele af regionen. Ifølge FN har mere end 13.000 mistet livet i krigen. 

Hvad ved vi?

Ifølge Ukraines Joint Forces blev deres stillinger først angrebet omkring byen Krosnohovrivka den 6. september, hvor en soldat blev kritisk såret. Senere ved endnu et angreb mistede en ukrainsk soldat livet. Der er ikke meldinger om sårede eller døde på separatisternes side. Det russiske nyhedsbureau Tass har ikke skrevet om episoden.

”En sådan fræk handling fra fjendens side indikerer, at de russiske væbnede grupper målrettet vil afbryde de aftaler, der blev opnået af den trilaterale kontaktgruppe den 22. juli 2020. Dagens beskydning beviser endnu en gang, at den såkaldte ledelse af de besatte områder ikke sigter mod at opnå fred,” lyder det fra Ukraines Joint Forces.

De vil dog give de to udbryderrepublikker i Donbas endnu en mulighed for at overholde våbenhvilen. Hvis der sker brud igen, vil det ukrainske militær svare, lyder det.

Bruddet på våbenhvilen kommer efter flere dage, hvor der har været små skududvekslinger mellem parterne, men ikke brug af større artilleri. Det er endnu usikkert, hvilke konsekvenser det vil få for freden.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij blev valgt i foråret 2019 med løftet om at stoppe krigen hurtigt. Siden har han været i stand til at kickstarte fredsforhandlinger igen og sikret flere fangeudvekslinger. Om det arbejde nu er sat på pause, kan kun tiden vise.