Foto af Samuel Branch hos Unsplash

Gasledningen Nord Stream 2 fra Rusland til Tyskland kan møde yderligere amerikansk modstand.

I en høring om den amerikanske udenrigspolitik under den nye præsident, Joe Biden, kom det frem, at USA undersøger mulighederne for at lægge endnu mere pres på konstruktionen af Nord Stream 2.

Anthony Blinken, statssekretær under Joe Biden, fortalte, at han og præsidenten begge delte den samme holdning til Nord Stream 2:

“Præsident Biden synes, det er en dårlig idé. Det har han sagt flere gange, og jeg deler den holdning. Det er imod EU’s egen energisikkerhedspolitik. Det sætter den økonomiske og strategiske situation i Ukraine og Polen på spil, så vi han er imod det og vi er imod det, og det vil vi fortsætte med,” sagde Blinken.

“Uheldigvis er gasledningen, som I ved, 95 procent færdig. Men vi gør det klart, at vi er imod dens færdiggørelse. Vi fortsætter med at kigge på andre muligheder for sanktioner fremover,” sagde Blinken.

Hele høringen kan ses her, hvis du har fire en halv time til den slags. Ellers kan hele svaret ses omkring 40 minutter inde i videoen:

Færdig om et halvt år

Selskaberne bag Nord Stream 2 mener at kunne være færdige med deres arbejde til september, som vi skrev tidligere på ugen. Der mangler omtrent 120 kilometer gasledning i dansk farvand samt de sidste 30 kilometer i tysk farvand.

Med blot to uger tilbage i det Hvide Hus, fortsatte Donald Trump sanktionerne imod både mod Rusland og Nord Stream 2. Sanktionerne fik det norske selskab, Det Norske Veritas (DNV) GL, til lørdag at melde ud, at de ikke ville kunne certificere gaslinjen på det grundlag.

Deres opgave var at inspicere gasledningen og certificere den efter færdiggørelsen.Ukrainerne har længe været bekymrede over gasledningen, som gør den russiske gastransit igennem Ukraine overflødig.

Nord Stream 2 er færdig om et halvt år