Foto af Aaron Burden hos Unsplash

I et interview med Ukrinform siger USA’s nye ambassadør i Ukraine, at USA vil investere i flere sektorer i landet i løbet af året.

Den nyudnævnte amerikanske ambassadør i Ukraine, Oksana Markarova, skal glatte forholdet mellem USA og Ukraine ud, hjælpe ukrainerne i det internationale samarbejde og først og fremmest at “udvikle strategiske samarbejder.” Det skriver Ukrinform.

Prioriteterne er ifølge Ukrinform at udvikle samarbejdet med Biden-administrationen. Det drejer sig blandt andet om for USA at hjælpe Ukraine med situationen på Krimhalvøen og i Østukraine samt at sikkerhedspolitik i landet og regionen.

Ifølge Ukraine Business News er en række investeringer i Ukraine fra USA allerede på tegnebrættet:

“Vi diskuterer allerede flere projekter i forsvarssektoren, indenfor energi, minedrift og landbrug, hvor jeg håber vi vil kunne se fremskridt indenfor de første seks eller 12 måneder,” siger Markova.

Usikker grund

Samarbejdet mellem USA og Ukraine har været på mere end bare almindeligt gyngende grund siden Donald Trump forsøgte at presse præsident Volodimir Zelenskij til at efterforske Joe Bidens søn, Hunter Biden, før valgkampen sidste år.

Da Joe Biden kom til som præsident, var han hurtigt ude og understrege, at USA står bag Ukraine i kravene om Krimhalvøen og de besatte områder i det østlige Ukraine. Det gjorde han i en samtale med Ruslands præsident Vladimir Putin.

Men det er blot begyndelsen, lyder det fra flere eksperter. Generelt er forventningerne til den nye præsident, at han vil presse det ukrainske reformarbejde til gengæld for yderligere amerikansk støtte.

“Få lande har sandsynligvis mere fordel af et Joe Biden-præsidentskab end Ukraine. Biden kender Ukraine meget godt, efter at have været ansvarlig for USA’s politik vedrørende Ukraine som vicepræsident.”

“Han er forpligtet både til dets forsvar mod Rusland og til landets indenlandske reformer… Trumps præference for at prioritere bånd med Putin frem for Ukraine efterlod USA’s politik over for Ukraine,” skrev den svenske økonom Anders Åslund tidligere i en analyse af Bidens betydning for Ukraine.

Klar tale fra Washington

På syvårsdagen for den russiske annektering af Krim udgav det Hvide Hus en udtalelse fra den amerikanske præsident, hvor han understreger deres støtte til Ukraine i meget skarpe vendinger.

“For syv år siden i dag, forbrød Rusland sig imod international lov, normerne som moderne lande samarbejder på og deres nabo Ukraines selvstændighed og territoriale integritet, da de invaderede Krim:”

“De Forenede Stater fortsætter med at stå sammen med Ukraine og deres allierede og partnere, ligesom vi har gjort siden starten. På denne dag gentager vi den simple sandhed, at Krim er Ukraine,” skriver præsident Biden blandt andet i udtalelsen.

Han understreger ligeledes, at USA aldrig nogensinde vil anerkende Ruslands annektering af halvøen, at USA vil arbejde for at Rusland bliver holdt til ansvar for deres handlinger, samt at fastholde tankerne fra Maidan-revolutionen.