Hviderusland er Ukraines fjerde største handelspartner, og når der er uro i Hviderusland, så kommer det til at ramme Ukraine.
Der er stor uro i Hviderusland, som er kommet efter præsidentvalget den 9. august, hvor den nuværende præsident Alexander Lukashenko, der har siddet på magten i 26 år, hævdede at have vundet med 80 procent af stemmerne. Flere peger på, at der har været fusk involveret, da oppositionslederen Sviatlana Tsikhanouskaya i løbet af valgkampen var i stand til at tiltrække tusindvis til sine demonstrationer.
Efter valget gik tusindvis på gaden og blev mødt af vold af politiet, og flere meldes at have været tortureret i fængslerne. Mindst tre er døde. Siden er flere og flere hviderussere begyndt at gå på gaden, og det påvirker økonomien.
Det ser nu også ud til at kunne ramme Ukraine, da Hviderusland er landets fjerdestørste handelspartner. Den hviderussiske valuta har allerede tabt 8,5 procent af dens værdi, og den hviderussiske valutareserve er presset. Ifølge Anders Åslund, der er økonom ved Atlantic Council, så har Hviderusland kun reserve nok til at dække 1,4 måneders import, mens niveauet burde være mindst tre måneder.
Strejker rammer Hviderusland
Blandt andet er der strejker flere steder i Hviderusland. Godt nok har Lukashenko været i stand til at få mange tilbage på arbejde med trusler om, at de vil miste deres arbejde, hvis de strejker. Men der er meldinger om, at mange fabriksarbejdere nu arbejder langsomt.
UBN skriver, at der især er problemer med arbejdet hos fire af statens største virksomheder – Berlaruskali, Grodno Azot, Naftan og Mozyr, som er enormt vigtige for den hviderussiske økonomi. De står for cirka to-tredjedel af al eksport til vesten.
”En langvarig strejke på blot en af disse fire statsejede virksomheder vil få de hviderussiske eksportindtægter og den hviderussiske rubel til at kollapse og bringe Lukashenko på knæ. Hvis valutaen kollapse, vil den virkelige strid begynde,” lyder det fra Anders Åslund.
Ifølge Dmitry Chervyakov, der konsulent hos Berlin Economics, eksporterede Hviderusland sidste år for 4,1 milliarder dollar til Ukraine og importerede for 1,7 milliarder dollar. Det skriver Kyiv Post. Især købte Ukraine diesel og bitumen, der bruges i asfalt, fra Hviderusland. Det kan Ukraine komme til at mangle i den næste tid, og det kan ramme landets store ambitioner, når det kommer til at renovere landets vejnet.
Virksomheder flytter
2.500 it-ledere, investorer og udviklere i Hviderusland har skrevet under på et brev, der fordømmer udviklingen i landet.
”I den nærmeste fremtid vil vi begynde at observere en massiv udstrømning af specialister til udlandet, åbning af kontorer i nabolandene, en afmatning i væksten i it-sektoren, et fald i investeringer i hviderussiske it-virksomheder og et fald i skatteindtægter,” lyder det.
Den hviderussiske it-sektor står for cirka seks procent af den hviderussiske BNP, og det vil derfor ramme landet, hvis flere selskaber ender med at flytte ud. Allerede har den store techvirksomhed Viber med ud, at de lukker kontoret i den hviderussiske hovedstad. Det skriver UBN, og der er andre virksomheder, som har meldt lignende ud.
Litauen gør klar til lukkede grænser
Ukraine har været ude og melde hårdt ud i forhold til den politivold, som fandt og finder sted i Hviderusland. Det samme har Litauen, der er en af de største kritikere og huser oppositionslederen Tsikhanouskaya, da hun kort efter valget stak af på grund af trusler fra de hviderussiske myndigheder. Hendes mand sidder i fængsel i Hviderusland.
I Litauen gør de nu også klar til at lave en alternativ rute for lastbiler gennem det østlige Polen, hvis der kommer yderligere problemer med Hviderusland.
”Vi har til hensigt at drøfte muligheden for at returnere vores køretøjer gennem Polen uden om Hviderusland. Indtil videre er der ikke behov for at omdirigere strømmen af lastbiler, men vi er klar til dette,” sagde Yaroslav Narkevich, den litauiske minister for transport.
Også Ukraine har meldt ud, at de nu vil opjustere kontrollen med den hviderussiske grænse.
“Vi har strammet kontrollen ved grænsen til Hviderusland, da situationen i dette land er ret turbulent,” lyder det fra Andriy Demchenko, talsmand for den ukrainske grænsekontrol.