Foto: Jackmac34 / Pixabay.com.

Den ukrainske stat sætter skub på planerne om at privatisere hundredvis af statsejede virksomheder. 

Den ukrainske stat sidder på utallige usunde virksomheder, som længe har været lang vej fra deres maksimale potentiale. 780 af virksomhederne skal i løbet af året flyttes til en styrelse, der skal stå for privatiseringen af dem.

Alene salget af virksomhederne skal indbringe 1 milliard dollars til statens budget de kommende år. Det skriver Ukraine Business News på baggrund af premierminister Denis Sjmygals udtalelser i parlamentet.

Planen var egentlig sat i værk, men den seneste tid har været turbulent, fordi markedet har været ustabilt – særligt på grund af coronakrisen. Men nu er arbejdet for alvor sat i gang igen.

Op på hesten

I sidste uge begyndte auktionerne igen med virksomheden Prozorro. I år alene regner regeringen med at “få” 435 millioner dollars fra salget af statslige ejendomme og virksomheder.

“Vi har høje forventninger til privatiseringer på stor skala,” siger Sjmygal ifølge Ukraine Business News.

Mange af de 780 virksomheder, der skal flyttes til den såkaldte State Property Fund, som skal stå for privatiseringerne, er ifølge styrelsens leder allerede dybt dysfunktionelle, og 40 procent af dem skal likvideres.

Mange af de andre virksomheder døjer med dårlig ledelse eller problemer med leverandører eller arbejdskraft. For at skaffe flere udenlandske investorer har en tidligere landedirektør fra Jones Lang LaSalle sat en hjemmeside op, der forsøger at give et akkurat indblik i udfordringer for de benævnte virksomheder, skriver Ukraine Business News. 3

Ikke kun et spørgsmål om penge

Privatiseringerne af de statslige virksomheder – og afviklingen af de helt usunde – er ikke blot et spørgsmål om at skaffe flere penge til statskassen, selv om det selvfølgelig er af høj prioritet – særligt lige for tiden.

Det drejer sig også om at få skruet ned for noget af den korruption, der plager Ukraine. De statslige virksomheder er nemlig i mange tilfælde arnesteder for korruption, ligesom mange styrelser også er det.

Det er blandt andet, derfor flere danske virksomheder afslår at arbejde sammen med den ukrainske stat.