Foto: Emil Filtenborg

Kiev: Mens der foregår forhandlinger med Rusland om fangeudveksling så forsikrer den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, at de russisk besatte områder igen kommer tilbage til Ukraine. 

I en tale foran tusindvis af flagrende ukrainere, der fejrede Ukraines uafhængighedsdag, slog den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij fast, at den besatte Krim-halvø og de besatte områder i Donbass-regionen skal tilbage på ukrainske hænder. 

Han sammenlignede Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014 med, at ens “børn bliver stjålet og får en ny fødselsattest”. 

“En dag vil vi være sammen igen, fordi stemmen af vores fælles blod vil sejre,” sagde præsidenten til de mange fremmødte. 

Fangeudveksling på vej

Udmeldingen er ikke ny, da præsidenten tidligere har slået fast, at selv om han vil kæmpe for at få sluttet konflikten med Rusland, så kan det ikke ske, så længe ukrainsk territorium er på Ruslands hænder. Men udtalelsen kommer mens, at der foregår forhandlinger mellem Rusland og Ukraine og udveksling af fanger. Her har både den ukrainske præsident og talsmanden for den russiske præsident talt om, at der ventes en afklaring snarligt. 

Lørdag ankom også Ruslands kommissær for menneskerettigheder Tatyana Moskalkova til Kiev, hvor hun ventes at spille en rolle i disse forhandlinger. Hun fortalte en russisk journalist, ifølge den ukrainske nyhedsbureau UNIAN, at “vi laver en stor og seriøst arbejde, der helt sikkert vil blive lavet offentligt til journalist. Vi skal bare bruge lidt mere tålmodighed.”

Fangeudvekslingen skulle omhandle nogle af de i alt 24 ukrainske flåde soldater, som blev taget til fange af den russiske efterretningsvæsen FSB, da de på tre ukrainske flådefartøjer forsøgte at komme fra Sortehavet, forbi den annekterede Krim-halvø og ind i Azev-havet gennem det omstridte Kertjstræde, som Rusland forsøgte at lukke. Her blev de tre ukrainske flådefartøjet skudt på at FSB og blev derefter taget til fange.