Ukrainske flygtninge må arbejde fra dag 1

Den danske regering vil give ukrainske flygtninge opholds- og arbejdstilladelse fra dag 1, og der ser ud til at være bredt flertal i Folketinget bag regeringens forslag til en særlov.

Civile ukrainere flygter i stort antal fra de russiske bombardementer på de ukrainske byer. Danmark har meldt sig klar til at tage imod et større antal flygtning, og nu vil den danske regering fremsætte en særlov til hastebehandling, der skal give flygtningene mulighed for at få arbejds- og opholdstilladelse fra dag 1.

Særloven vil give ukrainske flygtninge rettigheder på linje med EU-borgere, så de helt kan undgå at skulle gennem asylsystemet. Det er en god idé, hvis man spørger den ukrainske konsul i Danmark, Morten Munk, der samtidig er direktør i det Aarhus-baserede firma Mafcon, for flygtningene er parat til at indgå i det danske arbejdsmarked:

“De ukrainske flygtninge er jo som udgangspunkt ressourcestærke mennesker med masser at tilbyde det danske samfund. Inden krigen brød ud, havde de taget solide uddannelser og passet deres job. Mange europæiske virksomheder har haft afdelinger og produktion i Ukraine, så de fleste ukrainere ved hvilken standard, europæiske virksomheder forventer af produktion og service.”

Ifølge konsulen er det vigtigt at huske, at Ukraine har et stærkt uddannelsessystem, som udover faglærte i byggeriet og i produktionsindustrien også har været særligt stærke til at uddanne IT-specialister og ingeniører.

“Vi skal huske, at Ukraine ikke er et tilbagestående land fuldt af forhutlede stakler. Tværtimod var Ukraine inden krigen et land med en stærk uddannelses- og arbejdskultur, der passer godt sammen med de europæiske virksomheder. Selvom mange i servicebranchen håber på at få lidt hjælp til at få gjort rent, bør virksomheder i IT-sektoren og i ingeniørbranchen være opmærksomme på, at de kan få og give hjælp i denne svære situation.”

Ved at hjælpe de ukrainske flygtninge i hurtig beskæftigelse, hjælper virksomhederne ikke kun sig selv og de flygtninge, de ansætter, forklarer Morten Munk, virksomhederne er også med til at løfte en byrde væk fra det danske velfærdssystem.

“De ukrainske flygtninge er jo som udgangspunkt mennesker, der er vant til at stå op, gå på arbejde eller uddannelse og forsørge deres familie. Det er mennesker, som var selvhjulpne og velfungerende indtil krigens udbrud. Ved at sørge for hurtig beskæftigelse til flygtningene, vil de fortsætte med at være selvhjulpne. På den måde mindskes byrden på velfærdssamfundet, og det gør Danmark i stand til at hjælpe endnu flere ukrainske flygtninge.”

Morten Munk lægger heller ikke skjul på, at hans firma Mafcon vil stå klar til at tilbyde jobs til de flygtninge, som har baggrund som IT-specialister eller ingeniører, når transferlinjen mellem den ukrainske grænse og Aarhus indledes med første afgang søndag d. 6. marts.

Transferlinjen er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Det Ukrainske Samfund i Danmark.