Foto af Allef Vinicius hos Unsplash

Den ukrainske valuta har været under pres i den seneste tid på grund af coronavirussen, og den udvikling ser ud til at fortsætte.

De ukrainske banker mangler udenlandsk valuta. I øjeblikket oplever de en større og større efterspørgsel fra deres kunder. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. I dag blev den amerikanske dollar handlet for tæt på 28 hryvnia for en dollar, mens prisen for en euro blev handlet for næsten 31 hryvnia. 

Det er, som Ukrainenu tidligere har skrevet, en stor stigning fra kursen i februar. En amerikansk dollar blev handlet for omkring 24,45 UAH tilbage i februar, mens en euro gik for omkring 26,40 UAH. 

“På grund af lukningen af flytrafikken og grænserne bliver dollar og euro leveret til Ukraine med forsinkelse. På grund af den nuværende karantæne indført af lande verden over – også Ukraine – kigger nationalbanken sammen med bankerne på problemet,” sagde en regulator fra den ukrainske nationalbank tirsdag ifølge Unian. 

Nationalbanken lavere yderligere salg

Den ukrainske nationalbank solgte i sidste uge ud af dollar-reserven for næsten 6,7 milliarder kroner for at understøtte den ukrainske valuta hryvnia. I går solgte banken yderligere for 1,6 milliarder kroner. 

Tidligere har nationalbanken slået fast, at den kan modstå presset, og at der ikke er tegn på problemer på nuværende tidspunkt. Banken fortæller også, at efterspørgslen efter udenlandsk valuta primært kommer fra ukrainske virksomheder, men at det stadig ikke er på et niveau, som burde skabe bekymring, skriver Unian. 

“… Vi tror på, at forringelsen af troen på de finansielle markeder er skabt mere af en psykologisk faktor. Det er for det første på grund af spredning af coronavirus på verdensplan…,” sagde banken i sidste uge på Facebook.

Den ukrainske valuta hryvnia var den valuta i verden, der steg mest i 2019 med hele 19 procent. Den var specielt hjulpet på vej af en større tiltro til den ukrainske økonomi med den nye reform-villige regering ved roret og en lavere inflation.