Foto af Ivan Bandura hos Unsplash

CFT Ukraine leverer blandt andet til danske Gram Equipment, og selv om virksomheden er ramt af den ukrainske karantæne og de generelle tiltag i Europa, så ser det stadig fint ud i de næste par måneder. 

Kommunikation er vigtig i disse dage. Sådan lyder det fra Eugenia Onyshko, der er administrerende direktør hos CFT Ukraine, der er et metalforarbejdningsfirma, der blandt andet leverer til kunder i Danmark. Førhen var CFT Ukraine i dialog med kunderne på ugebasis, men den nuværende krise med coronavirussen i Ukraine og på verdensplan gør, at dialogen nu foregår på daglig basis, forklarer Onyshko til Ukrainenu. 

“Vi har alle behov for at føle en forbindelse mellem hinanden og sikre os, at der er styr på alle udfordringerne – om det så er transport eller produktion,” siger Onyshko og peger på, at der altid er en usikkerhed på nuværende tidspunkt. 

Det er ikke til at vide, hvilke nye restriktioner de ukrainske myndighed eller andre lande i Europa indfører i morgen, og det skaber usikkerhed, siger hun. CFT Ukraine arbejder stadig på fuld kraft, da ordrebøgerne er fyldte til slutningen af maj, men for Onyshko betyder krisen en stor omvæltning. Blandt andet overvåger hun i større grad de medier i denne tid, er i kontakt med myndighederne og er i større dialog med medarbejdere og kunder.

Produktionen hos CFT Ukraine, hvor de blandt andet laver Kædetransportører. Foto: CFT Ukraine.

“Vi har også skulle finde en løsning på lukningen af den offentlige transport, og vi bruger en del tid på koordinering. Derudover er vi nødt til at have alle styr på sikkerheden, hvor vi også har sendt nogle hjem på ferie, men ellers gør vi alt for at holde produktionen kørende,” siger Onyshko, der oplever, at den lange kø ved grænsen til Polen tager to til tre dage længere end normalt.

De ukrainske myndigheder har i den sidste tid lukket grænserne for alt andet end godstransport, stoppet stort set alt offentlig transport over hele landet og lukket parker plus rekreative områder. En undersøgelse lavet af Union of Ukrainian Entrepreneurs – et forbund for forretningsdrivende i Ukraine – viser, at kun halvdelen af de virksomhederne kan klare yderligere en måned med karantæne. Cirka en tredjedel af virksomhederne fortæller om tab på 90 til 100 procent af deres indtægter på grund af karantænen. 

Det er svært med produktionen

En af CFT Ukraines største kunder er danske Gram Equipment, der producerer udstyr til ismaskiner. Onyshko forklarer, at det afgørende for CFT Ukraine er at holde produktionen i gang, så virksomhedens kunder får deres varer som aftalt. Det har dog været en udfordring at sikre produktionen mod truslen fra virussen. 

“Vi har sendt de medarbejdere hjem, som kan arbejde hjemme, og når lastbilchaufførerne kommer med varer, så bliver de hele tiden i bilen. Det har vi styr på, men det er svært at sikre selve produktionen. Vi kan ikke sende folk hjem og undgå kontakt, når det kommer til selve produktionen, men vi gør alt, hvad vi kan for at sikre vores medarbejdere,” siger Onyshko og peger på, at virksomheden også opfordrer alle medarbejdere til at overholde karantænen, når de er hjemme, da de ellers kan smitte andre. 

Eugenia Onyshko, der er administrerende direktør hos CFT Ukraine. Foto: CFT Ukraine.

“Vi har taget den beslutning, at hvis vi får en smittet i produktionen, så er vi nødt til at lukke ned, og det vil have store konsekvenser,” siger hun. 

Det går dog stadig fint

Når det er sagt, så går det dog stadig godt hos CFT Ukraine, der har 100 ansatte og kunder primært i Danmark, Tyrkiet og Italien. Ordrebøgerne er fyldt til slutningen af maj, og virksomheden har heller ikke afskediget nogen medarbejdere. CFT Ukraine arbejder dog med en plan b og plan c, hvis det skulle vise sig, at karantænen, som ser ud til at fortsætte til maj, bliver forlænget yderligere eller, at tiltagene strammes. 

“Vi ved ikke, om vi kommer til at få en nedgang i ordrene fremadrettet. For nu ser det fint ud, og vi vil meget gerne undgå at skulle afskedige, fordi vi har en stor investering i vores personale, og vi har brug for dem,” siger den administrerende direktør.

“Men vi må også være realistiske. Vi kan ikke forudse, hvad der vil ske i morgen. Hvis vores kunder stopper deres ordrer, så kan vi blive tvunget til at lukke delvist ned, indtil kunderne er der igen, men vi må vente og se, hvad der sker i løbet af maj måned,” siger Onyshko og peger på, at det er det samme for alle virksomheder og understreger endnu en gang, at det ser fint ud for nu. 

Hun ser også, at krisen kan give muligheder for at finde nye kunder for en virksomhed som CFT Ukraine, men at virksomheden prioriterer eksisterende kunder for nu og kun vil kigge på fremtiden på et senere tidspunkt. 

“Lige nu kan vi ikke tage nogen risici. Det handler om at tage vare på vores eksisterende kunder,” siger Onyshko.