Der har tidligere været demonstrationer mod en mulig fredsaftale med Rusland, da flere i Ukraine frygter, at det bliver på Ruslands vilkår. Foto: Emil Filtenborg.

Kiev: Ifølge den ukrainske udenrigsminister har landet opfyldt alle Ruslands krav for at starte nye fredsforhandlinger om fred i Donbass, men ifølge ministeren så undgår Rusland et møde.

Der har længe været rygter om et nyt topmøde i det såkaldte Normandie Format, der består af Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig. Formatet har til opgave at forhandle fred mellem Ukraine og Rusland, der har været i konflikt siden 2014, da Rusland annekterede Krim-halvøen. I sidste uge underskrev Ukraine den såkaldte Steinmeier-aftale, der betyder, at der kan afholdes valg i den besatte Donbass-region, hvor mere end 13.000 mennesker har mistet livet siden russisk-støttede separatister løsrev regionen i 2014. 

Steinmeier-aftalen skulle bane vejen for nye fredsforhandlinger i Normandie Formatet, men ifølge den ukrainske udenrigsminister så er Rusland begyndt at trække i land. 

“I øjeblikket bliver mødet udskudt igen og igen. Vi har først hørt om Putins tekniske problemer med at komme, selv om to statsledere tilbød, at datoen kunne rykkes… Og nu er tre ledere – vores præsident, den franske og den tyske kansler klar og nye datoer er blevet foreslået, men indtil videre har vi ikke hørt noget fra Rusland…” sagde den ukrainske udenrigsminister Vadym Prystaiko ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian.

Han gjorde det klart, at vedtagelsen af den såkaldte Steinmeier-aftale var Ruslands sidste krav, før forhandlingerne kunne starte.

Steinmeier aftalen betyder, at der kan afholdes valg i Donbass-regionen, og at regionen efter valget, hvis valget godkendes af organisationen OSCE, kan få en særstatus eller form for selvstyre. Underskriften gav store demonstrationer mod den ukrainske præsident i Ukraine i sidste uge, hvor flere mente, at aftalen legitimerer Ruslands handlinger og er en kapitulation af ukrainsk territorium. 

Rusland afviser beskyldninger

Ifølge den ukrainske udenrigsminister begynder Rusland nu pludseligt at komme med flere krav til Ukraine, da Rusland, ifølge ham, måske slet ikke har lyst til forhandlinger. Ifølge Volodimir Putin’s rådgiver Vladislav Surkov er det dog forkert, forklarede han til det russiske nyhedsbureau Tass den anden oktober.

“Den sidste koordination om en dato for forhandlinger i Normandie-mødet vil kun finde sted efter, at troppeadskillelsen af styrkerne i Petrovskoye og Zolotoye (to områder i Donbass) har fundet sted og er blevet bekræftet.” sagde han. 

Ukraine, der tidligere har talt varmt om at trække styrkerne tilbage fra de to områder, udskudt i går landets tilbagetrækning med begrundelsen, at separatisterne i Donbass har skudt på de ukrainske styrker flere gange i løbet af ugen.