Foto af Austin Distel hos Unsplash

Ukraine importerer for mere end de eksporterer, viser nye tal fra statens statistik service. 

I de første ni måneder af 2019 er ukraines eksport af varer steget med 7,4 procent, sammenlignet med samme periode sidste år, ifølge ukraines statistisk service, til et samlet beløb på 250 milliarder kroner. Der skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. Men på samme tid er importen af varer steget med 7,5 procent til 298 milliarder kroner, og underskuddet på handelsbalancen stiger dermed med cirka fire milliarder kroner, skriver Ukrinform. 

Ukraine har ellers haft fokus på at skabe balance i regnskabet, for at landet vil sælge for lige så meget, som de køber ind for. Det er dog også lykkes at få eksporteret mere til nogle lande, viser tallene. For eksempel er eksporten til Kina, som er landets største aftager af varer, steget med hele 79,2 procent i perioden. 

Til gengæld fortsætter eksporten til Rusland med at falde, denne gang med 9,7 procent viser tallene, mens Ukraines import af varer fra Rusland stiger med 6,9 procent. Tallene viser også, at Ukraines import af varer fra Kina stiger med 26,1 procent. Polen er det EU-land, som Ukraine eksporterer mest til, og her er eksporten steget med 4,4 procent. 

Største eksport er metaller

Tallene fra den ukrainske stats statistik service viser også, at Ukraines største områder for eksport er metaller, hvor eksporten for perioden havde en samlet værdi af cirka 47 milliarder kroner med en stigning på 10,3 procent. Dernæst kommer afgrøder med en samlet værdi på 46 milliarder kroner og en stigning på 42,5 procent og derefter eksporten af fedt og olier til en værdi af cirka 21 milliarder kroner og en stigning på 3,9 procent. 

Ukraines største import er af maskineri, brændstof og kemikalier, der er steget henholdsvis med 12,7 procent, 7 procent og 8,8 procent for perioden.