Foto af Anna Jiménez Calaf hos Unsplash

Den ukrainske energigigant DTEK er klar til at investere stort i grøn energi, men det bliver ikke i Ukraine.

En af Ukraines absolutte giganter indenfor energi, DTEK, har planer om at investere i grøn energi i den kommende tid. Men investeringerne kommer ikke til at ligge i Ukraine – de flytter til EU, skriver Ukraine Business News.

Ukraine Business News (UBN) citerer amerikanske Bloomberg for, at grunden til denne beslutning skal findes i, at den ukrainske stat har stor gæld til energiselskaberne, der har investeret i grøn energi i Ukraine.

“I 2020 havde regeringen kun betalt for 50 procent af den producerede energi til producenter af vedvarende energi. Det jeopardiserer Ukraines mål om at 25 procent af elektriciteten i 2035 skal komme fra grøn energi,” skriver Bloomberg.

Ukraine nu har tidligere skrevet om krisen i energisektoren, som endnu ikke er blevet løst. Sidst, da 11 ambassadører fra OECD-lande advarede Ukraine om, at landets gæld til en række investorer i vedvarende energi kan komme til at påvirke udenlandske investorers lyst generelt set til at investere i landet.

Voksende sektor

Den grønne energi i Ukraine er voksende og har været det i de seneste år – dog fra et lavt udgangspunkt. Selv om Ukraine stadig får størstedelen af landets energi fra atomenergi, gas og fra kul, så står den grønne energi i dag for omkring 5 til 8 procent af forbruget.

Det er noget, som Ukrainenu tidligere har skrevet om. Dengang pegede en række kilder på, at den øgede produktion kommer, fordi Ukraine har en politisk vilje til at gøre sig fri fra russisk gas. Derudover vil Ukraine gerne komme tættere på EU energimæssigt.

Ifølge UBN steg Ukraines produktion af elektricitet fra sol, vind og biomasse til 7.7 gigawatts fra starten af året og frem til August, hvilket er en stigning på  120 procent i forhold til året før. Ifølge mediet står atomanlæg stadig for 53 procent af produktion, som var tilfældet sidste år, mens kul-andelen faldt fra 37 procent il 32,4 procent.