Foto af SJ Objio hos Unsplash

Den ukrainske regering overvejer at indføre en stram karantæne igen, og ifølge det ukrainske medie Ukrayinska Pravda, der har kilder i præsidentens administration og regeringen, så overvejes en række datoer. Ifølge mediet overvejer politikerne at indføre en stram karantæne, som landet oplevede tilbage i marts og april, enten fra den 25. december til den 17. januar eller fra den 7. december og til den 20. december. 

Tilbage i marts indførte regeringen en karantæne, der lukkede offentlig transport ned og stort set alt andet end supermarkeder og apoteker. Dog kunne landets industri og produktion fortsætte, hvis de overholdte en række sikkerhedskrav, og det er altså en lignende karantæne, som Ukraine igen overvejer at indføre. Ifølge mediet vil politikerne tage en beslutning inden længe, men det er altså endnu usikkert hvornår, og hvordan karantænen kommer til at se ud på dette tidspunkt. 

Tidligere har den ukrainske premierminister Denis Sjmygal afvist at indføre en ny stram karantæne, da Ukraine ikke har råd. Nu ser det dog ud til, at regeringen har ændret holdning og ikke ser nogen anden udvej. Det skifte kommer efter, at Ukraines hospitaler er ved at nå deres makskapacitet – både i forhold til antallet sengepladser og læger. 

Kan påvirke rejser

Det er også usikkert, hvordan det påvirker muligheden for at rejse ud af landet, da politikerne overvejer at lukke grænserne, ifølge Ukrayinska Pravda. Det er noget, der kommer til at påvirke flytrafikken, og det er derfor nok klogt at overveje, hvordan det vil påvirke ens planer for juledagene. Derudover overvejer politikere også at indføre udgangsforbud på nogle tidspunkter af døgnet.

Politikernes reaktion kommer efter, at Ukraine har oplevet et stigende antal smittede i den seneste tid, hvor antallet af smittede nu har rundet 16.000 nye tilfælde med Covid-19 dagligt. Tidligere indførte Ukraine en weekendkarantæne, som lukkede alle butikker -undtagen apoteker og supermarkeder – fra lørdag og til søndag, men det har ikke vist sig effektiv nok, og derfor vil politikerne altså stramme karantænen yderligere. 

“Hovedopgaven er at bryde kæden, så folk i en bestemt periode har færre kontakter med hinanden, og at transmissionen af COVID-19 mellem mennesker bliver lavere. Vi kan sige, at vi vil opretholde balance i beslutningsprocessen. Fordi på den ene side er der økonomien og på den anden side – folks dødsfald. Økonomi er ikke bare et ord, det er folks liv… Derfor vil det her være nødvendigt at forstå i hvilket øjeblik vi skal gøre dette, og hvordan. Hvis der er en lockdown, vil vi komme ud med ordentlig kommunikation, og det vil være på forhånd,” lød det fra vicelederen af præsidentens administration Kirilo Timosjenko, ifølge Unian, mens regeringen har godkendt muligheden for stram karantæne.

Torsdag blev der registreret 16.218 nye smittede med Covid-19 i Ukraine, hvilket er rekord. Dermed er det totale antal smittede på 693.407, siden pandemien ramte Ukraine. 8.843 er kommer sig i det seneste døgn, og 326.238 er blevet erklæret raske i alt siden marts. 11.909 har mistet livet på grund af virsussen i Ukraine, siden pandemiens start.