Foto af Jørgen Håland hos Unsplash

Kiev: Det er blevet aftalt, at ukraines præsident Volodimir Zelenskij skal møde Donald Trump i USA senere i denne måned. Krigen er på programmet.

Det har længe været ventet, og nu ser det ud til at være på plads. Den 25 september i år skal ukraines præsident Volodimir Zelenskij mødes med USA’s præsident Donald Trump i forbindelse med et FN-møde i New York. 

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at det er blevet aftalt, at Zelenskij og Trump skal tale 45 minutter sammen under FN-mødet. På mødet skal de ifølge flere kilder snakke om udviklingerne i Donbas-området, som russisk-bakkede separatister i 2014 løsrev fra Ukraine. Krigen har siden kostet 13.000 mennesker livet, ifølge FN. Her har Zelenskij set sig som fortaler for at stoppe krigen og få skabt fred med Rusland.

Derudover skal de to lande også snakke om USAs støtte til den ukrainske økonomi. Zelenskij har store planer om at reformere den ukrainske økonomi, og det er ventet, at han ser amerikansk støtte som vigtig i at opnå sine mål. 

NATO-møde

Foruden et møde med Donald Trump så skriver nyhedsbureauet Interfax, at repræsentanter for NATO-landene vil mødes i Ukraine den 31 oktober. Det er endnu usikkert, hvad der skal diskuteres på mødet, men den ukrainske præsident vil nok forsøge at få snakket omkring at stoppe krigen mod Rusland i Donbas-området og den besatte Krim-halvø.

Interfax bider mærke i, at den tidligere USA ambassadør i Ukraine William Taylor har sagt, at ukrainsk medlemskab af NATO først kan komme på tale, når krigen med Rusland slutter. 

“Selvfølgelig vil NATO ikke have nye medlemmer, der øger chancerne for en konfrontation med Rusland. Dog siger Washington Traktaten, at et hvilket som helst europæisk land kan ansøge om medlemsskab – selv lande der har udfordringer. Det vil være rart, hvis Rusland forlader…. Krim-halvøen eller Donbas. Det vil gøre processen nemmere,” sagde Taylor ifølge Interfax for nyligt.