Foto: Emil Filtenborg

Kiev: Ifølge den ukrainske præsident er det muligt, at en ny fangeudveksling kan ske snart, der kan bringe flere ukrainske fanger hjem. 

Det er blevet kaldt en stor sejr for den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, at han lørdag lykkedes med en fangeudveksling med Rusland. Fangeudvekslingen bliver af iagttagere set som det første skridt på vejen mod en potentiel normaliseringen af forholdet mellem de to lande, der har været i konflikt siden 2014, da Rusland annekterede Krim-halvøen. 

Nu fortæller den ukrainske præsident, at der kan være en ny fangeudveksling på vej. 

“Præsidenten har sat en klar opgave for os alle om at sørge for, at den (en ny fangeudveksling) snart finder sted, og måske, endda, med yderligere dynamikker,” sagde en af Zelenskijs rådgivere Andriy Yermak til Ukrayinske Pravda Online. 

Ifølge præsidenten er der flere hundrede ukrainske fanger tilbage i Rusland, mens også Rusland og separatisterne har mange fanger tilbageholdt i Ukraine. 

“I en telefonsamtale mellem de to præsidenter (Zelenskij og Putin) efter udvekslingen, blev de enige om, at dette var det første skridt, der skal efterfølges af flere udvekslinger,” sagde Andriy Yermak.

Den nylige fangeudveksling betød at Ukraine og Rusland hver udvekslede 35 fanger. Her var de 24 ukrainske flådesoldater, der tilbage i november sidste blev taget til fange af den russiske sikkerhedstjeneste FSB, iblandt. Både den russiske og ukrainske præsident har også udtrykt sig håb om, at der snart kan genoptages forhandlinger mellem de to lande om en våbenhvile og potentielt fred i både Minsk-forhandlingerne og Normandie Formatet. 

Normandie Formatet består af Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland, mens Minsk-forhandlingerne består af repræsentanter for de to udbryder regioner i Ukraine foruden Ukraine og Rusland.