Foto af Wesley Tingey hos Unsplash

Kyiv: Store ændringer af den dømmende magt i Ukraine er blevet vedtaget. 

Ukraines præsident Volodimir Zelenskij har lovet store reformer i Ukraine. Nu er turen kommet til den dømmende magt, som i går fik en overhaling efter, at et flertal i det ukrainske parlament vedtog en ny lov. Zelenskij ønsker, at den dømmende magt bliver mere åben og demokratisk. 

Her følger et par af ændringerne, som de er blevet beskrevet af det ukrainske nyhedsbureau Unian.  

  • For det første ændres antallet af dommere i det ukrainske højesteret. De reduceres til 100 dommere fra tidligere mere end 200. På samme måde reduceres antallet af dommerne, der skal overse højesteretten fra 16 til 12, og de bliver i den nye aftale valgt for en periode af fire år, og de skal være politisk neutrale. 
  • Tre internationale eksperter skal sammen en håndfuld ukrainske overse systemet for at forhindre korruption. De kan foreslå at fjerne højesteretsdommere, hvis de ikke overholder deres arbejde eller der andre problemer med tilliden.

  • Dommernes løn reduceres også, selv om det endnu er uklart hvor meget.

  • En kommission skal også holde øje med dommerne i højesteretten for at sikre, at de overholder deres arbejde, og at de har fået deres midler af lovlig vis. Kommissionen har blandt andet lov til at indsamle, verificere og analysere information om dommerne. Det er også gældende for de dommere, der ellers har til opgave at overse den ukrainske højesteret. 

Reformen er blot en af en række reformer, som Zelenskij har planlagt for at få igennem. Tidligere har han også fjernet immuniteten for lovgivere i det ukrainske parlament og for ham selv i præsidentembedet. 

De mange reformer kommer i tråd med ønsker fra EU og den Internationale Valutafond. 

“Som du ved, så er EU den største støtte til de ukrainske reformer,” sagde Federica Mogherini, der er EU-repræsentant for udenrigspolitiske stof tidligere i oktober.