Antallet af smittede i Ukraine stiger stadig. Det øger presset på Ukraines regering om at stramme karantænen, men det er endnu usikkert, om det sker. 

Onsdag steg antallet af nye corona-smittede i Ukraine til 9.850 nye sager. Det er rekord i Ukraine, lyder det fra det ukrainske nyhedsbureau Unian. I Ukraines hoverstad Kyiv var antallet af nye smittede 983, og det er også rigtig højt for byen. 

Dermed har Ukraine i at 430.467 bekræftede tilfælde, hvor 184.782 er kommet sig igen. I de seneste 24 timer er 8.378 blevet raske, men det tal er altså stadig lavere end antallet af nye tilfælde. Dermed stiger antallet af aktive tilfælde i Ukraine. 

Ifølge tallene har 193 mistet livet på grund af virussen i de seneste 24 timer, hvilket giver samlet 7.924 døde i alt. Kyiv er den by, der er hårdest ramt, mens Kharkiv-regionen er næstværst med 771 nye smitte-tilfælde onsdag. Derefter kommer Khmelnitsky-regionen med 550, Zaporizhia med 523 og Donetsk-regionen med 506 nye tilfælde. 

Kan komme ny nedlukning

I alt har Ukraine foretaget cirka 3,5 millioner tests, hvilket betyder, at Ukraine finder positive corona-tilfælde i cirka 12,1 procent af alle tests. I Ukraine blev der indført karantæne i marts, der i første omgang var meget vidtrækkende – endnu mere end i Danmark, men som siden er blevet lempet af flere omgange. 

Den 13. oktober blev karantænen så forlænget yderligere af regeringen, og der er pres på den for at stramme karantænen igen. Der er tiltagende rygter om, at karantænen vil blive strammet mandag, som Ukrainenu tidligere har skrevet om, men det er endnu usikkert. 

Tilsyneladende diskuteres det i regeringen, om landet skal indføre en speciel karantæne i weekenden, hvor der vil være begrænset mulighed for at besøge bar, restaurant, træningscenter også videre. Der er tilsyneladende også tale om at indføre udgangsforbud. 

Sundhedsminister er nervøs

Det er dog stadig blot rygter og baseret på anonyme kilder. Tidligere har den ukrainske premierminister Denis Sjmygal slået fast, at der ikke kommer en ny karantæne, da Ukraine ikke har råd til det. Dog er det sikkert, at den ukrainske sundhedsminister er nervøs over det stigende smittetal. Det er ved at udvikle sig til en katastrofe, forlyder det.

”Vi er… tæt på en katastrofe. Situationen er ikke kun kritisk i Ukraine, men overalt i verden… Der er vanskelige tider i vente… Situationen udvikler sig hurtigt fra kompleks til katastrofal. Epidemien udvikler sig med orkan-hastighed over hele verden. Vi er nødt til at forberede os på det uundgåelige: det er umuligt let at passere denne anden bølge. Derfor er vores indsats rettet mod at overleve disse tests med minimale tab,” siger sundhedsminister Maxim Stepanov ifølge censor.net

“Men uanset hvordan vi forsøger at øge antallet af senge, er der stadig en grænse, og hvis belægningen når 100%, bliver vi nødt til at… prioritere at yde lægehjælp til patienter med en høj chance for overlevelse. Dette vil betyde, at vores medicinske system ikke kan klare det, faktisk ville det være en katastrofe,” siger ministeren, der oplyser, at Ukraine ikke har nok læger, som situationen er lige nu, og at det derfor ikke isoleret set hjælper noget at øge antallet af senge i landet.