Foto af Alfons Morales hos Unsplash

Kiev: Der er for få bogforhandlere, og der er for lille interesse for ukrainske bøger, lyder det fra ukraines organisation af bogforhandlere, der melder om krise i bogindustrien. 

Pochaina metrostation i centrum af Kiev har et af de allerstørste markeder for bøger i Ukraine. Her er bøger stablet op og ned hos de mange bogforhandlere, og stedet er velbesøgt af både lokale og turister. Men selv om det ser flot ud på markedet, så har den ukrainske bog-branche det svært her blandt de mange russiske bøger. 

“Ukraine er stadig afhængig af den russiske forlagsbranche, fordi Ukraine stadig ikke producerer kvalitetslitteratur for specialister. Der er mest af bøger af vestlige forfattere, der oversættes til russisk,” siger Oleksandr Afonin, præsident for den ukrainske organisation for forlagsbranchen, til Kyiv Post.  

Ukraine har siden den russiske annektering af Krim-halvøen og krigen i de besatte områder i den østlige Donbass-region, forsøgt at promovere det ukrainske sprog for at distancere sig fra Rusland. Det har dog vist sig at være svært, når det kommer til litteraturen. 

Det sker ifølge Oleksandr Afonin på grund af for små investeringer i forfattere, for få bogforhandlere og at russiske bøger stadig foretrækkes over ukrainske. 

Taler ikke ukrainsk

En del af disse problemer skyldes også, at en stor del af ukrainerne ikke snakker ukrainsk eller, at de har russisk som sit førstesprog. Ifølge en undersøgelse af Razumkov Centret i Kiev, så taler 14 procent af ukrainerne russisk som førstesprog, mens 17 procent snakker både ukrainsk og russisk på samme niveau.  

Men selv hvis ukrainerne vil have fingrene i en bog på ukrainsk, så er det ikke nemt. Det fortæller en forfatter til Kyiv Post. Han forklarer, at han på en rejse rundt i landet har svært ved at finde bøger på ukrainsk, når han kommer ud i de små samfund. 

Ifølge Oleksandr Afonin er der dog håb for branchen, hvis der kommer større investeringer, og der bliver gjort mere for at promovere de ukrainske bøger. Han forklarer til Kyiv Post, at ukrainske bøger for nogle er blevet gjort til et symbol for Maidan Revolutionen i 2014, hvor den prorussiske præsident Viktor Janukovitj blev fjernet fra magten i Ukraine. 

“Der var en genoplivning efter Maidan Revolutionen for små og mellemstore forretninger generelt. Det har noget at gøre med et stort håb, en forståelse for, at vi er vores egne arkitekter, når det kommer til vores fremtid,” siger Oleksandr Afonin.