Foto af Karsten Würth hos Unsplash

Ambassadør: Danske virksomheder er ved at få øjnene op for Ukraine, men potentialet for vækst er enormt

Den ukrainske ambassadør I Danmark, Mykhailo Vydoinyk, har netop gennemført en rundtur i Danmark for at danne sig et større overblik over mulighederne for øget samarbejde mellem Danmark og Ukraine. I den sammenhæng har Ukrainenu.dk interviewet ambassadøren.

Vi bringer her anden del af interviewet. Første del kan læses ved at klikke her.

—-

Hr. ambassadør, du nævnte, at danske virksomheder mest ser Ukraine som produktionsland. Hvad mener du med det?

”Flere af de danske virksomheder fortalte, at deres erfaringer og tilfredshed med produktion i Ukraine havde fået dem til at flytte yderligere produktion fra Kina til Ukraine.”

Hvad angiver de danske virksomheder som årsag til flytningen?

”Ligesom i Kina ligger vores lønninger lavt og vores uddannelsesniveau er højt, vi er mere fleksible med mængder, og så har vi en større nærhed til det europæiske marked både fysisk og kulturelt. Det er en væsentlig konkurrenceparameter for vores virksomheder i forhold til produktion i Asien.”

Hvilke virksomheder mødte I?

”Vi mødtes blandt andet med Jysk, Arla og Guldmann. Danske virksomheder, der har produktion i Ukraine. De danske virksomheder er generelt gode til at agere i Ukraine. I er effektive, I uddelegerer arbejdet til lokale, I er vant til at følge reglerne, og I finder jer ikke i korruption. Det betyder, at jeres virksomheder har alle forudsætninger for at være en succes i Ukraine, samtidigt med at I også understøtter den positive udvikling af vores land.”

Du nævnte tidligere, at turen havde været meget inspirerende. Hvis du kun må fremhæve et eksempel, hvad skulle det så være?

”Det er svært, for der er så mange at vælge mellem, men på Fyn besøgte vi Lindø, Port of Odense. I Danmark er det forhenværende værft bedst kendt for massefyringerne, da Mærsk lukkede skibsværftet i Lindø, men historien om omdannelsen af værftet til dets nuværende funktion som blandt andet produktionsfacilitet for offshore vindmøller er meget mere vigtig. I Ukraine har vi en stor stålindustri, og i Mykolaiv-provisen har vi flere skibsværfter, der med fordel kunne anvendes som basishavn for produktion af vindkraft til hele Sortehavsregionen og Middelhavet. Der er så meget potentiale for øget samarbejde. Vindkraften er bare endnu et af mange eksempler på, at danske virksomheder gennem samarbejde med Ukraine kan udvide deres marked og øge konkurrencedygtigheden og indtjeningen. Det vil være til gavn for Danmark og Ukraine.”

Det er muligt at læse mere og følge den ukrainske ambassade i Danmarks arbejde på Facebook.