Foto af Aaron Burden hos Unsplash

Mens valget endnu ikke er afgjort i USA, så har den ukrainske ambassadør i USA været ude at kommentere på de to kandidater. Han vil dog ikke sige, hvem Ukraine helst vil have. 

Det amerikanske valg er yderst tæt, hvor det hele ser ud til at blive afgjort af brevstemmerne, der, som denne artikel skrives, er ved at blive talt op. Mens det foregår har den ukrainske ambassadør i USA Volodimir Yelchenko været ude at kommentere på de to kandidater. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian

Han vil dog ikke sige, om Ukraine helst vil have Joe Biden eller Donald Trump. I stedet vil han gerne spå om, hvilken betydning de to vil få. 

“Enhver kommentar ‘imod’ eller ‘for’ vil lyde som indblanding i det amerikanske valg. Men i princippet kom den virkelige militære, dødelige og strategiske hjælp netop under Trump. Vi modtog også to både i Island-klassen, tre mere er ved at blive forberedt, og vi så en hel masse beslutninger om at øge mængden (af hjælp) og specifik hardware. Det var også under Trump, at der blev indført sanktioner mod dem, der konstruerede Nord Stream (2),” lyder det fra ambassadøren. 

Demokraterne hårdere mod Rusland

Yelchenko peger derfor på, at Trump har gjort en række gode ting for Ukraine i sin periode, men derfor kan der stadig være fordele ved Biden. I 2014 annekterede Rusland Krim-halvøen, og der brød krig ud i den østlige Donbas-region i Ukraine, hvor Ukraine stadig i dag kæmper mod russisk-støttede separatister. Ifølge Yelchenko kan Biden ske at være hårdere imod Rusland, hvilket vil komme Ukraine til gode. 

“Og derfor er Det Demokratiske Partis position i forhold til Rusland, som det ses her, skarpere og hårdere. Derudover er der i Bidens kreds, i cirklen af de nuværende lovgivere og dem, der kunne vælges, langt flere mennesker, der på ekspertniveau forstår essensen af problemer omkring Ukraine, og derfor er jeg helt sikker på, at sanktionerne mod Rusland vil blive styrket, og den militære bistand vil stige,” sagde ambassadøren.

Han slår dog fast, at støtten til Ukraine vil fortsætte uanset præsidenten. I et debatindlæg hos Unian skriver Volodimir Ohryzko, der er tidligere udenrigsminister i Ukraine og leder af Russia Studies Center, at det er meget muligt, at der ikke vil være nogen mærkbar forskel.

“Hvis vi ser på det militære, selv med eksemplet i Sortehavsområdet, er det klart, at amerikanerne og NATO som helhed har forstået, at Rusland skal afskrækkes der, fordi det udgør en reel trussel mod Alliancens sikkerhed. For slet ikke at nævne mere globale ting… Især er afvæbningskrisen blevet tydelig i dag, hvilket betyder, at Rusland skal begrænses både økonomisk og militært,” skriver Ohryzko.

“Der er således i øjeblikket ingen grund til nogen drastisk ændring i den amerikanske politik over for hverken Ukraine eller Rusland,” slutter han.