Foto: Markus Spiske hos Unsplash.

COVID19 har åbnet folks øjne for, at det er bedret at lægge sin investering tæt på hjemstavnen end på den anden side af jorden. Det mener den ukrainske stat.

Ifølge UkraineInvest, der er ejet af den ukrainske stat og har til opgave at skaffe investeringer til Ukraine, så er der god mulighed for, at den ukrainske økonomi kan få et skub i den rigtige retning i kølvandet på COVID19. Det skriver Ukraine Business News.

Flere virksomheder har nemlig haft problemer med, at forsyningslinjerne blev brudt på grund af COVID-restriktioner, men ved at flytte virksomhederne tættere på EU, kan den udfordring måske løses. Og for ukrainerne kan det løse en anden udfordring.

De ligger nemlig, må man erkende, tæt på EU og lederen af UkraineInvest, Sergiy Tsivkach, tror, at det kan betyde flere investeringer. I år regner han med at tiltrække for 7,7 milliarder dollars i investeringer til Ukraine. Det svarer til 57,5 milliarder kroner.

Til sammenligning er det omkring en tyvendedel af det danske statsbudget henover et år.

Danske investeringer i blandt

Der er allerede nu konkrete planer om investeringer i Ukraine – nogle af dem er endda danske. Møbelproducenten Hjort Knudsen er ved at bygge produktionsfaciliteter i Ukraine, som Ukraine Nu også tidligere har skrevet om.

Den største investering kommer dog fra det canadiske Black Iron Inc. som vil lægge 1,1 milliard dollars (6,8 millarder danske kroner) i minedrift og behandling af råmaterialer, skriver Ukraine Business News.

Østrigs Kronospan, der laver træpaneler til for eksempel gulvvarme eller i møbelbyggeri, vil bygge fabrik for 200 millioner euro, imens den belgiske madrasfabrikant, Monks International, også vil åbne produktion i Ukraine.

Retssikkerhed

Den ukrainske stat har dog et ret dominerende problem, når det kommer til at tiltrække udenlandske investorer. Den høje korruption betyder, at retssikkerheden for virksomheder er forringet.

Det har de blandt andet måtte sande i svenske Scania, der står til at skulle betale 26 millioner danske kroner til en ukrainsk virksomhed. Den afgørelse er kommet i en retssag, som i følge blandt andet Scania og American Chamber of Commerce er dybt uretfærdig.

“Vi er ret sikre på, at korruption har spillet en rolle i afgørelsen, fordi dommen er endt, som den er med en række underlige forhold, og fordi at dommeren annoncerede, at hun gik på pension samme dag efter sagen,” siger Ints Krastins, der er CFO hos Scania i Ukraine.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har forsøgt at rette op på retsvæsenet, men indtil videre lader det vente på sig. Ukraine Nu har dog for nylig skrevet en opsummering af sagen om Zelenskijs juridiske reform, som kan læses her.

Scania er i juridisk slagsmål: Enhver virksomheds mareridt