Foto: Karl Allen Lugmayer, Pixabay.com.

Slagtesvin i Ukraine kan være en god forretning, og nu vil ukrainere lokke flere udenlandske investorer til sektoren.

Den ukrainske brancheorganisation, Ukraine’s Meat Industry Association, vil tredoble antallet af svin i Ukraine til 20 millioner over de næste fem år. Det skriver Ukraine Business News (UBN).

Mykola Babenko, direktøren for foreningen, siger ifølge UBN, at priserne for svinekød steg med 48 procent i EU sidste år.

“Vores mål er at løse problemet med den verdensomspændende mangel på svinekød og gøre Ukraine til en af de ledende konkurrenter på kødmarkedet. Ukrainsk kylling har allerede succes – nu er det grisens tur,” siger Babenko.

Svinepest tvinger de små ud

Ukraine har haft store problemer med afrikansk svinepest, som har lukket flere store svinebrug, men det er særligt gået ud over de små producenter. Investeringerne der skal til for at forebygge sygdommen koster nemlig.

Ifølge UBN er mere end 2000 små svineproducenter lukket efter, fordi de ikke har haft råd til at beskytte deres populationer imod sygdommen. Hvis man vil investere i svinebrug i Ukraine lover Babenko dog, at det bliver en god forretning.

“Ukrainske og udenlandske landmænd, der viser interesse for projekter indenfor svinebrug, vil se deres investering vokse med 100 procent om året. Vi garanterer bæredygtig profit, salg, juridisk beskyttelse og investeringsrådgivning,” siger Babenko.

Forbavsende lille industri

Indenfor landbruget er Ukraine kendt for at sidde på en tredjedel af verdens sortjord, som er yderst fertil. Det giver let adgang til foder til svin, og derfor kan det måske overraske, at der blot er 5,7 millioner svin i Ukraine per 1. januar.

Til sammenligning er der 12 millioner svin i Danmark, 6,1 millioner i Belgien og 4 millioner svin i Belgorod-regionen – en russisk region, der grænser op til Ukraine. Det skriver det britiske medie The Pig Site.