Foto: Nel Botha / Pixabay.com.

I den syd-vestlige del af Ukraine bygger frivillige en landsby inspireret af Hobbiton – hobbitternes by i Ringenes Herre og Hobbitten af J. R. R. Tolkien. 

Da Peter Jackson og hans folk begyndte optagelserne til filmatiseringen Ringenes Herre, der udkom for snart 20 år siden, måtte de bygge en hel landsby med de karakteristiske hobbithuse i New Zealand, hvor de optog.

Siden har tusindevis af turister strømmet til New Zealand – blandt andet for at besøge den originale hobbitlandsby, og nu får Ukraine også deres egen. Frivillige er nemlig begyndt at bygge en hobbitlandsby i det vestlige Ukraine.

Landsbyen bliver komplet med huse under jorden og flere forskellige turistattraktioner og skal ifølge en af grundlæggerne bevise, at magi stadigvæk findes. Det hele sker i Verkhovyna, der ligger tæt på den rumænske grænse i den sydlige del af Vestukraine. Det skriver Kyiv Post.

Hutsullernes huler

I den vestlige del af Ukraine og Rumænien lever der en lille minoritet, der kaldes for “hutsul.” De er hjemmehørende i blandt andet den landsby, hvor de frivillige vil genopføre eventyrlandsbyen.

Og det er faktisk ikke de helt store ændringer, der skal til, hvis et hutsul-hus skal laves om til et hobbit-hul. De har nemlig en tradition for at bygge deres huse ind i bakkerne, skriver Kyiv Post.

Der er to museer i det vestlige Ukraine tildelt hutsul-kulturen. Et i Kolomyia og et i Pokuttya – begge to byer i Ivano-Frankivsk Oblast.

Hyggelige huller 

Hvordan husene bliver indeni, ved vi ikke endnu, da landsbyen er blevet forsinket af vejret og naturligvis den gallopperende corona-pandemi, der har lagt hele verden ned. Men bliver det som i Tolkiens eventyr, så bliver de behagelige.

Særligt i Hobbitten, eventyret der leder op til Tolkiens store trilogi, Ringenes Herre, bliver hobbitternes huller dygtigt beskrevet allerede fra de aller første linjer. Lang tid før hobbitterne bliver nødt til at tage stilling til troldmænd, drager og guldskatte:

I et hul i jorden boede der en hobbit. Det var ikke et væmmeligt, snavset, vådt hul fyldt med orme, og der lugtede ikke muggent. Men det var heller ikke et tørt, nøgent, sandet hul uden noget man kunne sidde på, eller noget spiseligt. Det var et hobbithul, og det betyder hygge.